Bildningsnämndens system för att fördela medel och resurser har i flera år fått kritik. Politikerna vill inte använda ordet orättvist för att beskriva fördelningssättet, men konstaterar att verktygen är trubbiga.
– Man får de pengar som man ska ha, men ibland får man dem i efterhand. Det innebär att enheterna får svårt att överblicka sin ekonomi, de kan gå back och riskera kritik, säger bildningschef Per-Arne Sterner.
Fördelningen bygger på ett grundstöd som sedan kompletteras med exempelvis en landsbygdspeng för skolor utanför huvudorten eller extra pengar för elever i behov av särskilt stöd.
– Problemet har varit att de här extra pengarna inte alltid varit tillräckligt, säger Per-Arne Sterner och tillägger:
– Man skulle kunna säga att systemet faktiskt är rättvist utifrån att alla får lika mycket, men eftersom behoven ser olika ut hade vi behövt ett system som är lite mer krokigt. Då skulle barnens förutsättningar bli mer likvärdiga.
Delar som varit problematiska i det nuvarande systemet är exempelvis att landsbygdsskolorna haft svårt att klara ekonomin eftersom de är mindre enheter, att verksamhet i socioekonomiska områden haft större behov än resurser och att vissa gymnasieprogram gått back därför att man haft få elever men att politikerna ändå velat ha utbildningarna kvar. Det var också ett område som ledde till kritik när revisorerna 2019 genomlyste förskolan.
Nu har bildningsnämnden därför beslutat att systemet ska ses över. I höst är tjänster som planeringsstrateg tillsatt på bildningsförvaltningen och det första som denne ska ta tag i är en översyn av hur resurserna fördelas. Det gäller från förskola till gymnasium.
– Vi har sagt att vi ska ha den bästa organisationen. Då behöver vi också den bästa resursfördelningen, säger nämndens ordförande Mark Henriksson (M).
Det här har lyfts som ett problem länge. Varför blir det åtgärder först i höst?
– Vi hade nog tänkt att det här skulle kommit tidigare, men det är först nu som förutsättningarna funnits. Nu tillförs också spetskompetens som kan arbeta med de här frågorna, säger Mark Henriksson.
– Det har tagit lite tid att se över situationen och det har varit andra frågor som behövt hanteras först. Nu har vi kommit så långt att vi mäktar med att se över den här frågan, säger Per-Arne Sterner.