Det är den översta slussen i slusstrappan i Borenshult som man grävt ur och frilagt för att förstå själva konstruktionen och hur den från början har tätas, då det förekommit problem med läckage i slussväggarna. Förutom Borenshult så kommer slussarna i Hulta, Norsholm samt Duvkullen, Söderköping att friläggas under vintern 2016/17.
Under den råkalla onsdagsförmiddagen hade allmänheten bjudits in för en visning vid slusstrappan i Borenshult och det var många som slöt upp trots bister väderlek.
Göta kanals VD Roger Alsäter hälsade alla närvarande välkomna och berättade om problemet med vatten som läcker in och alltså orsaken till att man vill studera hur slussen är byggd från första början för att på så sätt kunna vidta åtgärder.
Axel Hallin är geotekniker och har tagits in som expert för renoveringen. Han håller i undersökningarna av alla de tre slussarna och som främst går ut på att ta reda på hur slussarna tätades. En kunskap som man länge letat efter.
Han tar över mikrofonen och beskriver hur slussen är konstruerad och att hela projektet är en form av industriarkeologi:
– Man byggde hela slusstrappan i Borenshult på bara två år. I anslutning till detta hade man kalkugnar och tätade således med kalk men detta kan vi inte använda idag då kalk kräver fyra månaders torktid och plusgrader och då är segelsäsongen redan igång. Vi letar nu efter cementsorter som ska fungera.
Han svarar även på flera frågor från alla närvarande och nämner en detalj om slussarna längd:
– Inför byggandet åkte man över till Ryssland och mätte fartygslängden på deras Östersjöflotta. Sedan åkte man hem igen och byggde slussarna i kanalen något kortare.