Det är inte ofta man ser den här typen av båt i Motala hamn. Det är heller inte så ofta man möter människor som brinner så starkt för sjö- och industrihistoria - ett kulturarv.
– Det blev applåder och jubel att det var vi som tog över henne, från samtliga inom det maritima klustret, säger Anders Nielsen.
Han är en av sju delägare från Kalmartrakten, som köpte båten för elva år sedan.
– Vi som är delägare vet alla att det här är en unik båt, fortsätter Anders som själv jobbat till sjöss i 46 år. Nyligen gick han i pension.
Han berättar att han fick reda på att fartyget var till salu via en annons på Blocket. Vid tidpunkten hette den Sydfart och låg på södra Öland. Men fartyget var sedan länge, för många i hans trakter, väl känt.
Det byggdes på Thorskogs Mekaniska verkstad i Lilla Edets kommun 1879. Med olika ägare har namnet kommit att ändras genom åren. Ursprungsnamnet, Olof Trätälja, som kanske inte riktigt låter som en båt, återtogs för tre år sedan.
– Det var en gammal vikingahövding från Säffle.
Men Anders är tydlig med att investeringen är kostsam.
– Båtar är inga självspelande pianon och en sådan här går inte att tjäna pengar på, på något vis. Hade inte vi köpt den hade den blivit till skrot eller en flytande sommarstuga.
Allt arbete sker ideellt och delägarna turas om att vara ombord.
För att ha råd att underhålla Olof Trätälja, som även är k-märkt, nyttjas den för olika uppdrag.
Varje år körs raps från Mälaren till Carlshamn. 250 ton får plats i lastutrymmet.
Fartyget har även lånats ut till Försvarsmakten och så sent som i maj, steg skådespelare ombord i samband med en norsk filminspelning i Göteborg. En replika, berättar Anders, fanns i Litauen. Men vissa scener krävde ett riktigt fartyg.
Men varför gör ni det här?
– En del gillar segelflyg. Vi gillar gamla båtar.
Närmast kommer fartyget från Kållandsö varv i Vänern. Där har nya bränsletankar installerats.
Tidigare har även det elektriska systemet bytts ut. Det mesta av arbetet utförs av ägarna själva.
När det är dags att lägga ankar i Kalmar igen är inte riktigt klart. Först ska två fritidsbåtar levereras till Flatvarp i Västerviks kommun.
Att befinna sig ombord tycker Anders Nielsen ger en "feelgoodkänsla" och han säger att det inte finns några stora framtidsplaner för fartyget.
– Vår målsättning är att bevara den och bedriva viss kommersiell sysselsättning.