"Hur man kan spara på människor och människoliv?"

Åsa Frisk jobbar som undersköterska på akuten i Motala och är nu mycket upprörd och kritisk till regionens varsel. Hon får medhåll av LO-toppen Therese Guovelin som förstamajtalar i Motala i dag.

"Regionen skulle behöva specificera och redovisa; Vart tar alla pengar vägen?", säger Åsa Frisk som jobbar på Akuten, LiM, Lasarettet i Motala.

"Regionen skulle behöva specificera och redovisa; Vart tar alla pengar vägen?", säger Åsa Frisk som jobbar på Akuten, LiM, Lasarettet i Motala.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala2024-05-01 06:00

Nyheten i korthet

  • Undersköterska Åsa Frisk, som arbetar på akuten i Motala, kritiserar Region Östergötlands varsel om att skära ned 900 tjänster. Hon uttrycker oro för hur detta kommer att påverka patientvården och personalens arbetsbelastning.
  • Region Östergötland försvarar varslet med att personalkostnader utgör den största delen av deras nuvarande underskott på 1,7 miljarder. De planerar att hjälpa berörda medarbetare att hitta anställningar hos andra aktörer eller genom omskolningsprogram.
  • Therese Guovelin, första vice ordförande i Landsorganisationen (LO), beskriver varslet som en "samhällstragedi" och uppmanar till större politiskt stöd för välfärden.
undefined
"Att prata löner har varit tabu så länge. Man är inte sin lön. Vet regeringen ens om vad vi undersköterskor har i lön? Tror inte det finns någon som skulle jobba för den lönen. Man jobbar dygnets alla timmar, jul och nyår. Sedan att man knappt har så det går runt. Åsa Frisk, Akuten, LiM, Lasarettet i Motala.

– Jag har alltid velat bli undersköterska, det bästa är att göra skillnad för människor, säger Åsa Frisk.

Hon förverkligade sin dröm för några år sedan och utbildade sig till undersköterska. Nu har hon jobbat på akuten på Lasarettet i Motala i två och ett halvt år.

– Man jobbar i vården av en anledning, man jobbar med hjärtat. Jag går hit för att jag älskar att jobba med människor. På akuten är man väldigt nära patienterna.

Hennes driv bottnar sig i att göra skillnad för människor i utsatta situationer.

– Vi räddar liv varje dag. Man ska finnas där, ta hand om patienter och trösta anhöriga.

undefined
Åsa Frisk jobbar på akuten i Motala.

Hur är arbetsbelastningen på akuten nu?

– Den är tuff. Det är många olika saker att ta hand om. Det finns inte heller tillräckligt många inläggningsplatser på avdelningarna så många blir kvar längre hos oss, upp till 24 timmar. Vi får ta hand om dem och samtidigt ta hand om de kritiskt sjuka som kommer akut.

Det var i slutet av februari som Region Östergötland gick ut med sitt varsel om 900 tjänster som skulle bort. Åsa Frisk blev mycket upprörd när hon nåddes av informationen.

– Jag kände en bitterhet mot högre politiker, hur man kan spara på människor och människoliv. Att spara på en sådan samhällsviktig grej när det finns annat att spara på.

Hur skulle uppsägningar påverka din arbetsplats?

– Fruktansvärt mycket, om vi skulle bli färre kommer vi få välja bort vad vi inte kan göra. Omvårdnaden ryker först. Smörgåsen till den gamla sköra patienten kommer inte kunna ges och att byta inkontinensskydd kanske vi måste prioritera bort.

undefined
Åsa Frisk beskriver att stämningen i arbetsgruppen varit orolig efter varslet. "Man pratar mycket om det, om siffror och rykten om chefer som kallat in sina anställda och berättat vilka som kommer få gå. Det har skapat stor oro, många letar jobb och lägger ut krokar. Kommunal har fått dementera att de inte satt sig vid förhandlingsbordet än."

Hon beskriver en känsla av otillräcklighet.

– Det är det jag är mest rädd för, att gå hem från jobbet med en ständig klump i magen, att man inte haft förutsättningarna att göra ett bra jobb. Det är naturligt att man springer fortare fast man borde säga stopp. Måendet för personalen kommer bli sämre och i sin tur leda till sjukskrivningar.

Hur kommer Motalabor bli drabbade?

– Svårare att få vård och patientsäkerheten kommer bli lidande. Vi jobbar ihop i team och kan olika saker; undersköterska, sjuksköterska och läkare. Vad händer om man tar bort undersköterskan, vem ska göra det jobbet? Det är vi som är närmast patienterna, jag tycker det är snedvridet.

undefined
"Jag tror säkert man kan se över olika delar i verksamheten och lägga pengar på viktigarre saker, många kan nog jobba smartare och springa fortare inom många verksamheter", säger Åsa Frisk.

Vad skulle hända om du skulle bli uppsagd?

– Det skulle knäcka mig. Hur tufft det än är så vill jag göra det här, jag älskar jag mitt jobb och mina kollegor. Hemma är jag ensamstående med två barn varannan vecka, vi klarar oss men det kommer bli jättekämpigt.

Hur ska regionen lösa sina ekonomiska problem om de inte säger upp personal?

– De skulle behöva specificera och redovisa; Vart tar alla pengar vägen? Börja i rätt ände, kolla upphandlingar och avtal, men att dra ner det patientnära arbetet i vården är för mig en gåta.

– Det är ju knappast undersköterskorna och våra löner som gör att regionen blöder, ändå är det vi som blir offrade. Det är "övrig vårdpersonal" som ska bort för att rädda andra yrkeskategorier. Jag förstå inte hur makthavare kan sova gott om natten.

Vi når Tobias Eriksson (M) från Motala, förtroendevald i hälso- och sjukvårdsnämnden för en kommentar om Åsa Frisks situation och besvikelse. Han svarar via mail och beskriver Region Östergötlands allvarliga ekonomiskta läge och om att kostnader har ökat och majoriteten av dessa är personalrelaterade. 

"Jag tar självklart alla medarbetares oro på största allvar och förstår att det är en väldigt tuff tid nu. Arbetet med att få ned kostnaderna pågår för fullt och är inte klart ännu. Vi politiker väntar på återkoppling från det arbetet som fortgår och därför kan jag inte kommentera det närmare."

Han fortsätter:

"Men klart är att vi behöver få kontroll över ekonomin och där igenom även vården, både kvaliteten och tillgängligheten som inte blivit bättre trots den ökade kostnaden och fler personal."

Han beskriver vidare att Motala Lasarett och Region Östergötland låg i topp bland regioner och sjukhus 2014 även om det var färre medarbetare och lägre kostnader. 

"Vi har som ambition att åter ta LiM och hela Region Östergötland till en av de bästa regionerna i Sverige så snart vi kan. Men här och nu har Region Östergötland ett underskott på 1,7 miljarder att hantera. Det går inte att komma ifrån att personalkostnaderna utgör den största delen av vårt underskott därmed är varslet tyvärr helt nödvändigt."

"Regionen kommer arbeta för att hjälpa de medarbetare som kommer bli berörda av varslet till anställningar hos andra aktörer och/eller via omskolningsprogram."

undefined
Therese Guovelin, LO, beskriver varslet: "Det är rent av tragiskt, en samhällstragedi. Jag tycker det är ett dåligt politiskt beslut. Det är en tragedi för de som blir uppsagda och en katastrof för dem som blir kvar. Välfärden håller på att krackelera helt."

Therese Guovelin, förste vice ordförande i Landsorganisationen (LO), besökte nyligen olika platser i Motala inför sitt första maj-tal som hon i år håller i Motala. Vi träffar henne utanför Lasarettet i Motala och hon kommenterar då regionens varsel.

– Det är rent av tragiskt, en samhällstragedi. Jag tycker det är ett dåligt politiskt beslut. Det är en tragedi för de som sägs upp och en katastrof för dem som blir kvar. Välfärden håller på att krackelera helt.

Vad kan LO göra?

– Det absolut viktigaste uppdraget är att opinionsbilda, opinionsbilda och opinionsbilda för att trycka på regering och politiken. De måste vakna och ge mer pengar till välfärden. Det skulle behövas ungefär 30 miljarder i stöd, de småskvättar som kommit in räcker inte långt.

Vad skulle du vilja säga till undersköterskorna?

– Vi vet inte hur många det blir i slutändan. De har facket vid sin sida och om man kommer till förhandling, kommer Kommunal företräda varje medlem.

Hur kommer uppsägningar påverka Motalaborna?

– Medborgare riskerar att få sämre kvalitet på vården.

Vad är det värsta scenariot?

– Att man gör slag i saken och verkställer varslen beträffande de 900 tjänsterna. Och att det inte tar stopp där, att även kommunerna tvingas till besparingar. Man riskerar att tappa andra inom vården som inte mäktar med. Det blir sämre arbetsmiljö för dem som är kvar. Ett led i detta kommer bli psykisk ohälsa för personalen och sjukskrivningar. Man skjuter sig själv i foten som politiskt styre.

undefined
"Regionen skulle behöva specificera och redovisa; Vart tar alla pengar vägen?", säger Åsa Frisk som jobbar på Akuten, LiM, Lasarettet i Motala.

Sissi Stanic, sektionsordförande för Kommunal i Motala, beskriver var facket befinner sig i förhandlingsprocessen.

– Det pågår nu riskanalyser på alla enheter, hur de skulle ställa om för att fortfarande kunna klara uppdraget. Vilka ska vi plocka bort och vilka är det som ska få vård? Vad blir konsekvenserna när våra kollegor försvinner. Analyserna kan ta en stund och förhandlingarna kan inte starta förrän riskanalysen är klar. 

undefined
Sissi Stanic om fackförbundet Kommunals status med förhandlingen; "Just nu pågår riskanalyser på alla enheter. vidare hur många-, vem-, hur- och när, har jag just nu inte en aning om."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!