Två klasser från Motalaskola prisas i innovativ tävling

Klasserna 7A och 7B på Mariebergsskolan är "Världens bästa problemlösare". I alla fall enligt Framtidsfröns tävling med samma namn. Nu har eleverna överraskats med priser.

Motala 17 maj 2023 20:00

Framtidsfrön, entreprenörskap i skolan, arbetar med elever i hela landet upp till årskurs nio. I aktuella tävlingen "Världens bästa problemlösare" har deltagande elever haft olika uppdrag att ta fram lösningar åt företag och organisationer, som de i sin tur kan jobba vidare med. 

Cirka 350 elever i årskurserna 7-9 skickade in bidrag och nu har två av sjuorna på Mariebergsskolan i Motala prisats.

– Det är helt otroligt, jag blir jätteimponerad, säger Christina Svensson, mentor för en av klasserna, i samband med uppvaktningen från Framtidsfrön på onsdagen.

Efter att ha samlat eleverna i ett klassrum kunde Filippa Gabrielsson och Albin Kallryd dela ut priser.

7A fick förutom diplom även 5 000 kronor efter att ha vunnit Kompans uppdrag, som är ett företag som bland annat planerar nya lekplatser. Elevernas jobb var att ta fram en egen idé på en inkluderande lekplats.

– Det svåraste var att komma på grejer för funktionshindrade, säger Cres Suomi.

Slutresultatet blev en anläggning med pirattema, som byggdes upp i en minecraft-modell och presenterades digitalt.

undefined
Vinnare i 7A: Liam Löfgren, Vilmer Nilsson, Cres Suomi och Zahra Fathizadeh.

Klass 7B jobbade i sin tur med utmaningen att försöka locka nya målgrupper till Dreamhack, en mässa med fokus på datorer, e-spel, internet och digital underhållning.

– Jag frågade min pappa vad han gillade för spel som ung, säger Göte Kåberg som försökte tänka lite utanför ramarna.

Där fick han inspiration att ta in arkadspel som ett dragplåster för nya besökare på Dreamhack, en egen avdelning som kan ge en nostalgisk känsla från 1980-90-talet.

– Vi blandade våra idéer, både för äldre men även yngre som inte är så intresserade av spel, berättar Maja Stråhlin som upplever att samarbetet i gruppen fungerat väldigt bra.

undefined
Här gratuleras elever i 7B: Anton Odnell, Göte Kåberg, Maxi Shahabpour, Randy Axerud Harder, Maja Stråhlin, Emma Liminga och Madeleine Andersson.

Initiativet att bjuda in Framtidsfrön till Mariebergsskolan togs av studie- och yrkesvägledare Lise-Lotte Palmgren, men flera lärare har varit engagerade i projekten som pågått i samband med SO, NO- och Svenskalektioner under våren.

– Det är häftigt att se hur eleverna tagit saken i egna händer och hur de har jobbat med problemlösning för att hitta vägar för att lösa företagens utmaningar, säger Filippa Gabrielsson från Framtidsfrön.

Förutom diplom fick 7B också pris i form av ett studiebesök samt festivalpass till Dreamhack 2023 i Jönköping i sommar. Dit får nu hela klassen, inklusive lärare och föräldrar också hänga med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa