Nyligen togs beslutet i kommunstyrelsen. Det beskrivs som ett led till ett sammahållet Motala, ett av de prioriterade områdena i den lokala utvecklingsplanen 2019-2022.
Under våren 2020 väcktes tankarna kring omstrukturering då arbetssättet ansågs mindre effektivt med två olika beredningar med olika uppdrag.
Den nya beredningens ordförande, Amira Starkengren beskriver att kommunikationen tog tid och att grupperna kunde hålla på med samma frågor utan att vet om det.
– Allt hör ihop, exempelvis ojämställdhet och våld hör ihop med ohälsa, säger beredningens ordförande Amira Starkengren.
Varför slogs grupperna ihop?
– Vi behövde ta ett helhetsgrepp kring jämställdhetsfrågorna och lyfta dem politiskt. På så sätt talar vi om hur viktiga de är, säger Annelie Almérus, Motala kommuns kommunalråd.
– Dessa frågorna går in i varandra, vilket tidigare försvårades i två beredskapsgrupper som hade två olika uppdrag.
Almérus beskriver de gamla beredningarna som mer begränsande än den nya, att de inte jobbade integrerat. Den nya gruppen är indelad i följande undergrupper; folkhälsa, integration, jämlikhet och mänskliga rättigheter samt jämställdhet och våld.
Finns någon ekonomisk vinning?
– Arbetet sker inom befintlig verksamhet, men det blir tydligare och mer sammanhållet, säger Almérus.
Varför blir det mer tydligt?
– En tydlighet var beredningen behöver göra sina insatser och vad som saknas, menar Almérus