Torget fylldes – för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor

På måndagen uppmärksammades Orange Day på Stora Torget i Motala. Ljus tändes för de kvinnor som mördats av en man under det gångna året och för alla kvinnor som sökt hjälp hos kvinnojouren i Motala.

Ett ljus tänds för varje kvinna som sökt hjälp hos Kvinnojouren i Motala 2023 och de 14 som dödades i Sverige.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala2024-11-26 10:30

Nyheten i korthet

  • Orange Day, den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor, uppmärksammades i Motala med en ljusmanifestation.
  • Manifestationen hedrade de kvinnor som mördats i Sverige under året och de som sökt hjälp hos kvinnojouren.
  • Kvinnojouren, Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen samarbetade för att lyfta frågan om våld mot kvinnor i samhället.
undefined
"Mäns våld mot kvinnor är inte ett individuellt problem, det är ett allvarligt samhällsproblem som berör oss alla. Det skadar inte bara den utsatta kvinnan, det skadar också hennes barn, hennes familj, alla runt om kring och hela vårt samhälle. Orange Week lyser upp världen med en kraftfull symbolik. Färgen orange står för att uppmärksamma och manifestera att kvinnor, tjejer och barn har rätt till ett liv fritt från mäns våld", säger Josephine Diffner i sitt tal på Orange Day.

– Varje timme mördas fem kvinnor i världen av en familjemedlem eller en partner, säger Amanda Bodiroza från Motala Kvinnojour.

Två år har gått sedan en 30-årig kvinna mördades av sin man i familjens hem på Ekön i Motala. Några dagar därefter gick flera hundra personer i ett fackeltåg genom Motala centrum för att hedra kvinnan som mördats. Likt de eldar som då sprakade, tändes på måndagen marschaller och ljus på Stora Torget i Motala.

– Vi ordnade en ljusmanifestation, där vi bjöd in publiken att tända ljus för de 140 kvinnor som sökt stöd hos Motala kvinnojour förra året. Likaså för de 14 kvinnor som dödas i Sverige årligen av en man som de har eller har haft en relation till, säger Amanda Bodiroza.

undefined
Amanda Bodiroza, Josephine Diffner och Tina Olby är ideella jourkvinnor från Motala kvinnojour. "Vi kommer hålla en tyst minut för att hedra de kvinnor som inte finns med oss längre, de som blivit dödade. Och även alla de som sökt stöd", säger Amanda Bodiroza.

Den 25 november är Orange Day, den internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Orange Week uppmärksammas vecka 47 varje år och instiftades av FN för 25 år sedan. De uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. I Motala samverkar Kvinnojouren, Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen. 

– Det här är en viktig dag då våra frågor lyfts brett i samhället, att kommuner, organisationer och företag går ut och tar ställning. Det känns som vi samlar samhället, säger Amanda Bodiroza.

undefined
På måndagskvällen samlades ett femtiotal personer på Stora Torget för att uppmärksamma Orange Day och mäns våld mot kvinnor.

Kvinnojourens ordförande Josephine Diffner understryker också betydelsen av dagen i sitt tal. 

– Det är den dag som påminner oss om att vi tillsammans måste ta ställning mot mäns våld mot kvinnor. Vi tänder ljus för att hedra alla kvinnor, tjejer och barn som är och har varit utsatta. Och för att väcka hopp om en framtid bort från våld. 

undefined
Som vi skrev tidigare i veckan, sitter det 201 tygremsor i taket på Gallerian, en remsa för varje kvinna som sökt hjälp hos Motala kvinnojour eller via kommunens team våld i nära relationer i Motala. "Det är en för varje kvinna i Motala som med all sin kraft tagit sats för att söka stöd. Tillsammans arbetar vi för att skapa en trygg värld där våld mot kvinnor inte är normaliserat och accepterat", säger Josephine Diffner.

 

undefined
Åse, Tove och Mattias är på plats och klädda i orange för att uppmärksamma Orange Day. De reflekterar över talen de just lyssnat på. "Det är jobbigt att höra att det är så många kvinnor som far illa. Jag tycker det är viktigt att vara här och visa att man står upp för det här, säger Mattias Adolphi. "Det är berörande och tungt, det är bra att kvinnojouren lyfter det här", säger Åse Adolphi.

 

undefined
Anki Petersson, Hanne Karlsson och Anna Frostemark serverar glögg. "Det känns viktigt att ta ställning och att tänka på alla. Det är samtidigt ett stort mörkertal", säger Anki Petersson,. "Även om man vet siffrorna så slår hjärtknölen när man väl hör dem igen. Hur många kvinnor det faktiskt är som dör av mäns våld mot kvinnor varje dag", säger Anna Frostemark.

 

undefined
Tina Olby från Kvinnojouren tog tillfället i akt att prata med politikerna Mark Henriksson (M) och Erik Backman (M) efter manifestationen. "Vi står och diskuterar hur det ser ut i Sverige och vad som behöver förändras. Vi pratar också om våra egna barn", säger Mark Henriksson. Flera andra politiker från olika partier var också på plats under kvällen. "Det är viktigt att visa att vi politiker är här och är engagerade, det här är ett stort samhällsproblem", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!