Topplista: Motala på tredje plats av landets kommuner

Sveriges tredje bivänligaste kommun kan Motala kommun nu kalla sig, detta med anledning av en topplista som nu har presenterats.

Fia Sundin, kommunekolog i Motala kommun, är mycket glad över Motalas placering:
- Det känns jätteroligt!

Fia Sundin, kommunekolog i Motala kommun, är mycket glad över Motalas placering: - Det känns jätteroligt!

Foto: Paul Kleiven/TT, Anders Törnström/MVT

Motala2020-06-17 22:00

Naturskyddsföreningen har tagit fram listan och Motala delar sin tredjeplacering med Lomma.

Motala kommun uppger att listan är baserad på en enkät som besvarats av 212 av landets kommuner. Enkätfrågorna handlar om insatser för att gynna pollinatörer och inventering av för dem bra miljöer. 

Utifrån svaren har kommunerna poängsatts och enligt Naturskyddsföreningens webbsida landade Motala på 41 poäng, vilket kan jämföras med segraren Helsingborg som hade 10 poäng mer än så.

Fia Sundin, en av två kommunekologer i Motala kommun, är mycket glad över Motalas placering:

– Det känns jätteroligt! Det är ju många olika insatser som har gjort att det har blivit så.

Sundin exemplifierar vilka insatser det rör sig om.

– Vi kommunekologer jobbar mycket med naturvårdsprojekt för att gynna pollinatörer och vi restaurerar betesmarker och åker ut och inventerar ängsytor.

Gräsytor i kommunen har gjorts om till ängsytor och det kommer att bli fler sådana säger hon.

– Vi håller på och gör inventeringar för att kolla om några av de högvuxna gräsytorna kan göras om till ängsmarker.

Fia Sundin säger även att deras inventering och bekämpning av invasiva arter också är något som bidragit till placeringen.

Sundin lyfter därefter fram kommunens Måltidsverksamhet där många enligt henne arbetar med att ha mycket ekologisk mat i skolor och andra verksamheter.

– Så vi ligger väldigt högt där om man jämför med många andra kommuner i Sverige.

Dessutom finns det uppger hon många ekologiska gårdar i Motalatrakten. Detta har enligt kommunen betydelse för bina eftersom ekologisk produktion ger mer blommande marker.

Fia Sundin avslöjar att kommunen har sökt och fått bidrag från Länsstyrelsen för två så kallade LONA (Lokal naturvårdssatsning)-projekt med statliga medel som medfinansiering. 

– I år har de en ny satsning där man kan söka bidrag för att gynna pollinatörer. Vi har fått bidrag för två projekt. Det ena är att plantera blommande träd och buskar som ger bär och det kommer vi att göra runt om i Motala tätort. Och så ska vi sätta upp insektshotell och skyltar. Det är på tio platser vi ska göra det. Det andra projektet är att restaurera betesmarker på fler ställen och även göra en inventering av pollinatörer, säger Sundin.

Hon förklarar att de med alla sina åtgärder vill gynna vilda biarter som finns naturligt i Sverige, men även humlor och egentligen även andra pollinatörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!