Orsaken till att sträckan mellan Borenshult och Vättern tömdes på vatten i höstas var för att man skulle undersöka eventuella läckage och svaga partier mellan kanalen och Motala Ström. Nu väntar ett omfattande renoveringsarbete som kommer att pågå under flera år. Men enligt Christer Waldner missade Göta kanalbolag att informera klubben, som arrenderar fisket, om planerna. De hade då redan hunnit inhandla regnbågsforell för 35 000 kronor, fisk som nu ligger kvar i en sjö i Småland. Om fisken hade kommit i vattnet innan tömningen hade klubben drabbats ännu hårdare menar Waldner som av en slump fick höra talas om planerna.
– Då hade fiskarna simmat ut i Boren via slussportarna, säger han.
Först i mitten av april räknar han med att regnbågsforellerna kan komma på plats i kanalen, efter att den fyllts upp igen. Men det långa fiskeuppehållet slår hårt mot klubben som ändå måste betala hela sitt årsarrende på nära 37 000 kronor. Något avdrag är inte aktuellt enligt Christer Waldner eftersom Göta kanalbolag har ett avtal från 1991 som säger att de inte är ersättningsskyldiga om de måste göra åtgärder på kanalen.
– Jag tycker att de borde se mellan fingrarna, säger Waldner om det 25 år långa avtalet.
Även privata aktörer som köpt fiskekort drabbas nu eftersom de inte kan få pengarna tillbaka. Den ekonomin har inte sportfiskeklubben med sina drygt 200 medlemmar.
– Då blir vi bankrutt, säger Christer Waldner.
Enligt Anders Donlau, vd på Göta kanalbolag, har klubben fått information om tömningen av anläggningschefen.
Han vänder på frågeställningen om varför klubben inte informerades i tid.
– De kanske skulle ha ställt frågan först, innan de köpte fisken, säger Donlau och fortsätter:
– Det är en ovanlig företeelse att plantera in fisk i kanalen.
Han säger också att bolaget generellt aldrig korrigerar fiskearrenden när de tvingas tömma kanalen, vilket måste ske då och då.
– Det är en förutsättning man får ta med sig, säger han med hänvisning till klubben.
Donlau kan inte säga vilken inkomst forellfisket i Göta kanal genererar i men poängterar att det är kräftfisket som människor betalar för.
Han välkomnar dock en kommunikation med Västra lunds sportfiskeklubb.
– Vi brukar försöka ha en bra dialog för att hitta en samlösning, säger han.