Tingshuset tillbaka i originalskick

Motalas Tingshus har nu äntligen återfått sin forna glans - eller snarare puts.

Nöjd. En nöjd fastighetsägare, Jan-Ove Boll, framför Tingshuset.

Nöjd. En nöjd fastighetsägare, Jan-Ove Boll, framför Tingshuset.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-01-01 08:00

Tingshuset är nu putsat och klart. Huset är nu tillbaka i sitt ursprungsskick, åtminstone på utsidan, som när det byggdes år 1910.

– Jag ser det som en gammal veteranbil, det ska tillbaka till originalet, säger ägaren till huset, Jan-Ove Boll.

– Nästan allt utvändigt är klart. Det svarta smidet på utsidan ska målas och det är i princip det som är kvar att göra, förklarar han under det han visar vad som åtgärdats.

– Vagnslidret och häktet ska renoveras under våren, så det är på gång.

Det är ett hus som lyser i en ny skrud. Många motalabor har under åren undrat vad som ska hända med Tingshuset där det stått och förfallit alltmer. Ända tills drygt ett halvår sedan då Jan-Ove Boll förvärvade fastigheten.

Nu är det en fräsch utsida som man möts av.

– Hängrännor och dagvattenrör är åtgärdade, även inomhus - vatten och avlopp - har vi ordnat till, säger en påtagligt nöjd fastighetsägare och tillägger:

– Ja, jag är mycket nöjd. Det blev verkligen jättefint.

De tre befintliga lägenheterna är också nyrenoverade och klara. Alla är också uthyrda.

Räknar man in husets alla fyra plan så finns det 2500 kvadratmeter i fastigheten.

Vad som inte är åtgärdat än men som Jan-Ove Boll har tankar kring, är vinden och att där kunna bygga vindsvåningar:

– Med tanke på att det är så ont om lägenheter i Motala så vore det en bra idé. Det skulle gå att få till väldigt fina bostadsutrymmen här upp, kanske upp till en sex, sju lägenheter och det skulle då röra sig om tvåor och ettor, funderar han under rundturen längst uppe under taket, i husets vindsutrymmen.

Så planer finns och många idéer och tankar om vad tingshuset kan användas till i framtiden.

Men huset har redan använts. Under december månad hade Motala Advokatbyrå 80-årsjubileum med buffé och långbord i tingssalen.

– Det var många här då, som arbetat i huset tidigare och nu fick återse det. Vilket de tyckte var trevligt, säger Jan-Ove Boll.

Kammarmusiken i Östergötland kommer den 18 mars 2017 att arrangera en konsert i samma sal så saker är helt klart på gång i det nygamla huset.

Några intresserade som vill komma in och bedriva någon verksamhet?

– Eftersom detaljplanen inte är klar än så vet jag inte men jag har kontakt med ett antal företag, så vi får väl se.

Vad är det bästa med Tingshuset, som byggnad betraktat?

– Det är ett vackert hus rent arkitektoniskt. Så är det också väldigt välbyggt, det blåser inte omkull i första taget - en gedigen byggnad helt enkelt, avslutar Jan-Ove Boll nöjt.

Tingshuset Motala

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Aska, Dals och Bobergs häraders tingshus, nuvarande Motala tingsrätt, är en stenbyggnad uppförd i två våningar med inredd vind. Sockeln är utförd av grovhuggen röd granit och fasaderna slätputsade och målade gräddvita. Det voluminösa säteritaket är koppartäckt och kröns av en väldig takryttare med urverk och klocka som dekorerats med förgyllda urnlika spiror. Huvudentrén är placerad i det monumentala mittpartiet som präglar byggnadens frontfasad mot Järnvägsparken. En bred trappa av röd granit leder upp till en portik bestående av två släta sandstenskolonner med joniska kapitäl och två putsade pelare. Portiken sträcker sig genom två våningar och kröns av en fris med texten "Tingshus för Aska, Dals och Bobergs härad" samt ovan denna en omfångsrik segmentbågeformad fronton med ett mycket stort länsvapen av sandsten. Från de två pelarna hänger festonger av natursten. Ovan entrén, som också har en inramning av natursten, finns en paradbalkong som vilar på kraftiga konsoler.

Baksidan av byggnaden, mot trädgården, präglas av den utskjutande tingssalens halvrunda huskropp med sina höga rundbågiga fönster.

Tingsrätten har två tingsalar. I den stora och ursprungliga salen har rätten och parterna sin plats på ett podium som avslutas framåt av en gråmålat skrank. Podiet består av två våningar. Rätten sitter högst vid ett svängt, täckt bord med parternas snedställda bord framför sig och vittnesbåset mellan dessa. Åhörarbänkarna är av trä och klädda med röd galon. Möbleringen och ljusarmaturen härrör från 1950-talet. Fönstren är placerade i den halvrunda väggen bakom rätten. Salen är målad i ljusblått och vitt och har en rutindelad bröstningspanel. Taket har formen av ett tunnvalv.

Den mindre salen var tidigare vaktmästarbostad. På andra våningen finns kontorsrum. Inskrivningsmyndigheten ligger på första våningen. En ursprunglig spiraltrappa i gjutjärn leder till arkivet i källaren. Ett uthus som idag fungerar som garage och redskapsbod byggdes som stall och häkte.

Betydande inre ombyggnader genomfördes 1950 av Egirs Byggnads AB, Skänninge och 1970-71 av professor H. Brunnberg och A. Berntsson, Stockholm. Tidigare var en häradshövdingebostad inredd på ovanvåningen. Enligt en artikel ur Östgöta Correspondenten 1910.09.26 var det en sjurumsvåning med utsikt över det så kallade Järnvägstorget. I artikeln beskrivs huset: "Sockeln liksom även den stora huvudtrappan äro av rödgrå granit från trakten av Tranås, murarna äro vita samt taket och torn m.m. svarta. Trappan flankeras av tvenne väldiga sandstenspelare med baser och kapitäler, till vilken stenen är tagen från Norra Freberga. I sandsten är ock uthugget länsvapnet över huvudingången. " Det anses vara ett "slottsliknande tingshus" som "imponerar genom visserligen storslagna men enkla och förnäma former samt rena färger". Det fanns också bostad för notarie och vaktmästare i huset. Arrestbyggnad, stall och vagnbod finns fortfarande kvar. Enligt tingsrättens material låg tingshuset utanför stadens gränser år 1916.

Riksantikvarieämbetet

Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om