112 Motalaföretag, utav 400 tillfrågade, svarade på Tillväxt Motalas näringslivsenkät. Syftet är att ge en bild av hur näringslivet mår, och vilka möjligheter och svårigheter företagen står i.
– Generellt sett är det en väldigt positiv bild företagen målar upp. Sju-åtta bolag av tio tycker att vi har ett bra eller mycket bra företagsklimat i kommunen. Var tredje tycker att det blivit bättre mot föregående år, säger Magnus Lindberg, vd Tillväxt Motala, och fyller i:
– Och då har det varit under en pandemi.
Bland de som svarat på enkäten är 80 procent nöjda över kontakterna med Motala kommun, vilket är en förbättring.
Varför har det blivit bättre?
– Jag tror att det är olika faktorer. Vi har jobbat aktivt med företag och näringslivsklimat sen många år och det är en ökad dialog. Sen har det varit ett pandemiår, kommunen har gjort det man kunnat i olika typer av stödåtgärder. Det visar det en ökad förståelse för förtagen och deras situation.
Spåren efter pandemin kommer att bli den största utmaningen för näringslivet framöver menar Magnus. Han berättar att man har gjort en sårbarhetsutredning där man tittar på de bolag som gått i konkurs på Sverigenivå.
– Man letar upp de utsatta branscherna och sätter det i en Motalakontext. Alltså, hur många företag och arbetstillfällen är i riskzon baserat på de bolag som gått i konkurs 2020, säger Magnus Lindberg.
Studien visar att det finns en risk att man skulle kunna tappa upp till 1000-2000 arbetstillfällen i Motala.
– Om någon form av worst case scenario slår in. Men, där har de bara tagit hänsyn för till risken för de utsatta näringarna och inte tittat man inte på uppsidan som finns hos andra företag. Vår undersökning visar att en stor del av andra företag haft en positiv utveckling.
Kommande utmaningar är än så länge i form av frågetecken: Vad händer när de statliga stöden försvinner? Hur många kommer att påverkas permanent av nedskärningar?
– Och möjlig ökad ungdomsarbetslöshet framåt är en av de stora utmaningarna.
Men, Magnus är ändå positivt inställd.
– Vi är duktiga på att få in nya företag på marknaden. Vi har varit med om en kris i närtid (industrijobben som tappades mellan 2000–2012), och har en ny typ av struktur i näringslivet idag. Vi studsar tillbaka fortare. Det ger gott om framtidshopp, säger han.