Tidningstoppen: "Det här är ytterst en demokratifråga"

Tidningsutgivarna bekräftar miljöministerns bild om varför de inte kan ta ett ökat ansvar för pappersinsamlingen. Det handlar om branschens framtid.

Tidningsutgivarna bekräftar miljöministerns bild om varför de inte kan ta ett ökat ansvar för pappersinsamlingen

Tidningsutgivarna bekräftar miljöministerns bild om varför de inte kan ta ett ökat ansvar för pappersinsamlingen

Foto: Mostphotos, genrebild

Motala2020-11-19 10:00

Thomas Mattsson, tf vd för Tidningsutgivarna (TU), menar att producentansvaret innebär en extra pålaga på branschen om uppskattningsvis 465 miljoner kronor. Han menar att det kan leda till färre utgivningsdagar.

– Och sannolikt skulle flera titlar tvingas lägga ner, säger han.

Miljöministern motiverar förslaget med att ansvaret måste bort från tidningsbranschen för att rädda den fria pressen och lokal journalistik. Thomas Mattsson delar den beskrivningen och lyfter bland annat fram statistik att lokalpressen förlorade 25 procent av sina annonsintäkter under det tredje kvartalet.

Kommunerna menar att kostnaderna kommer att läggas på medborgarna. Hur tänker du där?

– Jag förstår målkonflikten, men både miljöministern och kultur- och demokratiministern har tagit intryck av sakargumenten om att nyhetsförmedling och opinionsbildning är en samhällsviktig verksamhet. Vi har i Sverige valt att till och med grundlagsskydda medier och nu, under coronakrisen, är det viktigare än kanske någonsin att medborgarna kan informera sig, säger Thomas Mattsson.

Kommunerna oroas över att det här ska sprida så att andra förpackningsföretag också vill slippa producentansvar. Vad tänker du om det argumentet? 

– Jag kan bara svara för Tidningsutgivarna: våra medlemsföretag har tagit sitt lokala journalistiska ansvar sedan, faktiskt, 1700-talet och vi vill ha förutsättningar för att fortsätta bidra i samhället. Det här är ytterst en demokratifråga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!