Test: Så bra koll har politikerna om vad de beslutar om

MVT lät fullmäktiges ledamöter i Motala göra ett oförberett test med fem frågor som rörde ärenden som de strax efter skulle ta beslut om. Så här gick det.

MVT testade vilken koll som ledamöterna i kommunfullmäktige hade på ärendena de skulle ta beslut om.

MVT testade vilken koll som ledamöterna i kommunfullmäktige hade på ärendena de skulle ta beslut om.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-06-17 16:00

Valet 2022

Hur ska biblioteksavgifterna förändras, vilket politiskt utskott ska få ett utökat uppdrag och hur många bostäder är målsättningen att bygga varje år? Det var frågor som politikerna i Motalas fullmäktige förväntades ha koll på när MVT i det återkommande valtestet genomfördes för att se om de läst handlingarna och vet vad de ska besluta om.

Av de 43 svarande hade nästan 60 procent fyra eller fem rätt på de fem frågorna och alltså full koll på läget. 

– Det tycker jag är ett bra resultat, säger Nils-Ingvar Graan (KD), kommunfullmäktiges ordförande.

Han menar att ledamöterna inför sammanträden har interna möten i partiet och möten i samarbeten. Där har man kommit om vilka åtgärders som ska göras.

– Då har man allt aktuellt. Sen går det till fullmäktige och då vet man vad man kommit överens om och ska rösta på, men man kommer kanske inte ihåg detaljer och siffror. Man kanske inte kommer ihåg exakta siffror, men man vet ju vilket alternativ man kommit överens om. Jag tycker att det är rimligt att man inte kommer ihåg alla detaljer, säger han.

Sju ledamöter hade dock bara noll eller två rätt.

– Det tycker jag kanske var lite förvånande, säger Graan.

Han spekulerar i att det kanske handlat om ersättare som tagits in i sista stund och därför inte hunnit ta till sig allt.

Den enklaste frågan för ledamöterna handlade om vilken nämnd som av revisionen inte ansågs ha skött sin verksamhet på ett tillfredsställande sätt. Den klarade alla utom två. Svårast var att veta att de skulle ta beslut om att bygga 150-200 nya bostäder årligen framöver.

– Där kan jag ju tänka mig att man inte har tänkt på att det bor flera personer i varje bostad. Om man exempelvis vet att vi skulle öka med 7 000 personer. Där kan jag tänka mig att man blandat ihop, säger han.

Ledamöterna fick också uppge hur intresserade de är av politiska frågor och hur kunniga de anser att de är där. Både bland de som hade högre och de som hade lägre resultat ansåg generellt att de hade goda kunskaper och ett relativt stort intresse.

De fick också uppge hur mycket tid de lägger på förberedelser inför mötena. Där landade antalet timmar mellan tre och 35.

Alla har angett att de lägger ner ett antal timmar på förberedelser. Borde då inte ännu fler ha alla rätt?

– Nej, därför att jag tror inte att de menar att de sitter och läser fullmäktigehandlingar ett par dagar före sammanträdet. Jag tror att man räknar in gruppmöten och andra saker de är med på som leder fram till fullmäktige så småningom, säger Graan.

Det syns ingen större skillnad i resultaten mellan de styrande och oppositionen, även om oppositionen har ett något högre medelvärde. 

Resultatet är bättre jämfört med förra gången. Då var det sex frågor och ungefär var tredje ledamot fick då fem eller sex rätt. Men var fjärde politiker fick då bara ett eller två rätt, något som dåvarande fullmäktigeordförande Elias Georges (S) inte var nöjd med.

– Spontant är jag glad att resultatet har förbättrats sedan förra gången för fyra år sedan. Det här betyder ju också att vi har ledamöter som sätter sig in i handlingarna och känner sig bekväma och trygga när de går till beslut i fullmäktige. Det är ju viktigt för demokratin och inte minst för den lokala demokratin, säger oppositionsrådet Elias Georges.

Frågorna till politikerna

Frågorna handlade om:

1. Vilken nämnd som fått anmärkning av revisionen. (Svar: Socialnämnden)

2. Vad kommunens resultat för 2021 blev. (Svar: 61,7 mnkr)

3. Vilken förändring av biblioteksavgiften som föreslagits. (Slopad förseningsavgift)

4. Vilket utskott som får utökat uppdrag och vars ordförande föreslås få ett 40-procentigt arvode. (Utskott för kultur- idrott- och fritidsfrågor)

5. Målsättningen för antal nya bostäder som ska byggas per år i kommunen. (150-200 nya bostäder/år)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!