Tåget tar fler till jobb i andra kommuner för varje år

För varje år som går blir antalet som arbetspendlar ut från Motala fler. Drygt 1 000 personer har tillkommit sedan Östgötapendeln första gången lämnade perrongen i Motala den 8 april 2013.

Så här har Motala pendlat mellan 2001 och 2021. Det blå fältet är de som pendlar in i kommunen, det brandgula de som pendlar ut. Det grå fältet visar alla som bor och arbetar i kommunen. Det lilla pendeltåget visar när pendeltåget kom till staden.

Så här har Motala pendlat mellan 2001 och 2021. Det blå fältet är de som pendlar in i kommunen, det brandgula de som pendlar ut. Det grå fältet visar alla som bor och arbetar i kommunen. Det lilla pendeltåget visar när pendeltåget kom till staden.

Foto: Karl Magnus Moulin

Motala2023-04-07 07:59

Pendeltåget kom till Motala måndagen den 8 april 2013. Lördagen därpå hölls invigning med pompa och ståt. Sedan dess har tåget blivit en naturlig resväg till och från arbetet för tusentals Motalabor.

Enligt Östgötatrafiken har resandet med pendeln i länet ökar från tre miljoner resor per år för tio år sedan, till fyra miljoner årliga resor nu.

Men hur reser Motalaborna till jobbet, jämfört med då? Statistiska Centralbyråns siffror som gäller förra året släpps först i november, så vi får förlita oss på hur vi pendlade under 2021. 

De som arbetspendlar till Motala från en annan kommun var då 2 957 personer. Det är en toppnotering för hela 2000-talet i Motala. Men den siffran, representerad av det blå fältet i grafiken, har inte ändrats mycket genom åren. Som lägst var den 2011, med 2 583 inpendlare till kommunen. Det var under en period när Motala tappade flera stora lokala arbetsgivare inom industrin, vilket märks även på siffran för de som både bodde och arbetade i kommunen under de åren.

Men en siffra har stadigt ökat i Motala – de som bor här men arbetar någon annanstans, det brandgula fältet i grafiken. Under 2021 var utpendlarna 7 271 stycken, att jämföra med 6 005 för tio år sedan. Genom hög- och lågkonjunktur fortsätter Motalaborna att hitta jobb på andra orter.

Hur stor påverkan på den kurvan som tillgången till pendeltåg har haft är svårt att veta. Även före 2013 ökade siffran i princip varje år sedan millennieskiftet.

Men vi är åtminstone ganska nöjda pendlare. I den senaste kollektivtrafikbarometern, en årlig undersökning som branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik gör, så var Östgötatrafikens kunder de som var nöjdast i landet med sina resa.

– Resenärerna uppskattar framför allt att det är enkelt att få information, insparad restid och god turtäthet, säger biträdande trafikchef Mattias Näsström och fortsätter:

– Resenärer i Motala, som åker med Östgötapendeln, är dessutom något mer nöjda än östgötar generellt och sett till samtliga färdmedel som Östgötatrafiken erbjuder.

En annan indikation på pendeltågets betydelse kan läsas av resandet med stadsbussarna, menar Mattias Näsström och pekar på att resandet med dem ökade med 40 procent när pendeltågens tidtabell i december 2014 ändrades från att gå var 40:e minut till var 30:e, så att avgångarna kunde anpassas till varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!