Tidigare i år uppgav Sveriges bryggerier att den stora flaskbristen är en effekt av pandemin, men också kriget i Ukraina då både Ryssland och Ukraina är stora glasproducenter.
Bristen på flaskor förvärras också när de slängs av misstag, menar företaget.
"Många tror att de köpt engångsglas och slänger flaskorna i glasigloos. Det innebär att miljontals flaskor som skulle kunna återanvändas hamnar fel. En returglasflaska fylls i snitt 40 gånger innan den skrotas och blir till nytt glas", enligt vd Anna-Karin Fondberg.
Svinnet uppges vara särskilt stort för 50-centilitersflaskan och flaskor som inhandlas på Systembolagen.
Är det många som kommer till er för att panta?
– Det är väl inte jättemånga. Men å andra sidan säljer vi sällan hela backar, många plockar lösa flaskor, säger butikschef Maria Ericson i Motala.
– Det är också lite bökigt för vi har inga kundvagnar utanför butiken. En del kan kanske tycka att det är lite problematiskt att få med sig backen då, fortsätter hon.
Upplever du att det finns tillräcklig kunskap om att tomma buteljer kan återanvändas många gånger?
– Kanske inte. En del kan nog blanda ihop alla olika flaskor, vissa är det pant på och vissa inte.
Från och med första november tar Systembolagen emot både backar- och returglasflaskor. Men enligt Maria Ericson är det upp till varje butik att avgöra om de kan ta emot enskilda flaskor. I Motala är inte efterfrågan stor.
Vad gör ni för att få fler kunder att panta?
– Det är att lyfta så att man inte glömmer bort att det är pant även på petflaskor. Annars tror jag att svenska folket är ganska duktiga på att lämna in tomburkar och flaskor generellt och att de försöker att sortera så mycket som möjligt hemma.
Varför bryggerierna upplever en stor flaskbrist kan hon inte svara på.
– Vi gör så gott vi kan.
Maria Ericson poängterar att Motalabutiken aktivt jobbar både med miljöinformation till kunderna- och för att själva välja hållbara val. Där handlar det till exempel om att få dem som handlar att välja en pappkartong till sina varor, istället för en plastpåse.
– Vi försöker se en helhet i allt vi gör.
Enligt Sveriges bryggerier tillförs årligen mellan sju och nio miljoner nya flaskor till retursystemet. Totalt, uppger branschorganisationen, slängs 25 % flaskor i stället för att återanvändas.