Ansvarig politiker: "Vi tvångsflyttar ingen till Vätternskolan"

Föräldrarna i Smedsby upprörs över kommunens nedläggningshot mot skolan. Nu svarar ansvarig politiker.

Lotta Lexén (M) svarar nu på kritiken från föräldrarna som är upprörda över att Smedsby riskerar att läggas ner.

Lotta Lexén (M) svarar nu på kritiken från föräldrarna som är upprörda över att Smedsby riskerar att läggas ner.

Foto: Agnes Ganestål

Motala2024-11-08 07:00

Bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M) betonar att bildningsnämnden vill att alla skolor i Motala kommun ska vara likvärdiga och av hög kvalitet.

– Det är det som skolomställningen strävar mot. Det ska inte spela någon roll var du går i Motala, säger hon.

Att få en god ekonomi i en så liten skola som Smedsby lyfter hon som en omöjlighet. Hon menar att renoveringen blir på bekostnad av andra skolor och elever.

Hon betonar att de minskade barngrupperna framöver är ett av de stora problemen kommande år.

– Mellan 2021-2030 minskar vi med 450 förskolebarn. Kollar vi på F-6 ser vi en nedgång med över 300 elever under samma tidsperiod, säger hon och pausar.

– Vi måste använda våra resurser rätt, en omställning är ofrånkomlig, säger hon.

Den ifrågasatta renoveringskostnaden på 60-100 miljoner kronor menar hon är en ungefärlig uppskattning av kommunens fastighetsenhet.

Vad det gäller Skolinspektionens enkätundersökningar från Smedsby- respektive Vätternskolan, är hon medveten om att det finns skillnader. Men hon betonar att skolorna har olika förutsättningar att ta hänsyn till.

– Vätternskolan har utlokaliserats på grund av uttjänta lokaler. Vad det gäller den socioekonomiska bakgrunden vet vi att det finns större utmaningar för eleverna på Vätternskolan som rent statistiskt påverkar studieresultaten, säger hon och tillägger att det i år skiljer väldigt lite vad gäller resultaten.

Vårdnadshavarnas är oroliga för att lärare kommer söka sig vidare om nedläggningsbeslutet går igenom. Hur ser du på den risken?

– Jag hoppas att lärarna inte väljer att lämna Smedsby skola i förtid. Det är ingen som uttryckt det till mig, säger hon.

Finns det någon plan framåt vad som händer om skolan läggs ner?

– Själva omställningsplanen börjar när beslutet fattas, säger hon och pausar för en stund.

– Från första aviseringen om nedläggning till faktisk nedläggning kommer det att ha gått fyra år. Vi har bedömt det som en fördel att vara transparent och tydlig med beskedet så att vårdnadshavare och elever vet om vad som planeras för skolan man går på. Vi vill att man ska känna till och förhålla sig till beslutet redan nu. Men självklart ska vi vara noga med kommunikation och tidsplan för alla berörda parter under tidens gång.

Hon framhåller att det fria skolvalet ger vårdnadshavare möjlighet att söka sig till andra skolor om så önskas.

– Vi tvångsflyttar ingen till Vätternskolan om man inte tycker att det är ett bra alternativ. Men med framförhållning på tre år finns en stor möjlighet att planera sitt skolval, säger Lotta Lexén.

Karta: Smedsby skola, Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!