Strandskydd kan hävas för Lalandia

Strandskyddet för Lalandiamarken är 100-150 meter. Kommunen vill låta företaget bygga närmare än så, men deras egna konsulter ser svårigheter att hitta hållbara argument.

Ängen intill Folkets Park är oexploaterad i dag och har därför ett strandskydd på 150 meter.

Ängen intill Folkets Park är oexploaterad i dag och har därför ett strandskydd på 150 meter.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-04-10 18:00

Strandskyddet finns i syfte att bevara stränderna för allmänhetens friluftsliv samt för att bevara land- och vattenområden som är biologiskt värdefulla. Ett omfattande regelverk omgärdar strandskyddet som bland annat innebär att det krävs särskilda beslut om man vill exploatera mark nära vattnet. För den mark som Lalandia vill bebygga med stugbyar handlar det om 100 meter från medelvattennivån på stranden. I ett fall, vid den så kallade åkern på Mariebergsudden intill Folkets Park, är strandskyddet 150 meter.

Men ett byggförbud 100-150 meter upp från stranden fungerar inte alls med de planer som Lalandia har. Kommunen vill därför i sin detaljplaneprocess upphäva strandskyddet för områdena vid Folkets Park, Vildmarken, Lindgården och den gamla stugbyn.

– 100, 150 meter är en bra bit upp. Därför behöver vi upphäva strandskyddet för att man ska få plats med den exploatering som är tänkt, säger planchef Lena Petersson Forsberg.

Men lagstiftarens tanke om att allmänheten ska få tillgång till stranden har man tagit fasta på. Vid Vildmarken, Lindgården och den gamla stugbyn kommer den planerade bebyggelsen att ske på mark som till stor del är exploaterad i dag med exempelvis parkeringar och där ligger Lalandias markområde en bra bit från stranden, i höjd med annan bebyggelse. Vid Folkets Park planeras också särskilda åtgärder.

– Det ska vara en fri passage längs vattnet och därför kommer vi att behålla 15-20 meter vid stranden som kommunal mark där vi har rådighet och där strandskyddet kommer att gälla. Så man kan inte säga att vi inte skyddar allemansrätten eller villkoren för växter och djur. Vi kommer också att säkerställa att det finns fortsatt gott om strandzoner, säger Lena Petersson Forsberg.

Kommunens argument för att upphäva strandskyddet är att delar av planområdet redan i dag är taget i anspråk. Det finns redan bebyggelse där och många av Varamons hus ligger närmare än 100 meter från strandkanten. Det är en motivering som ligger i linje med miljöbalkens regelverk.

– Det är ju också så att allmänhetens tillgång till framför allt Folkets Park-området kommer att öka vid exploateringen eftersom stängslet tas bort och det blir möjligt att röra sig inom hela området. Sett till miljön så blir den också bättre när flera hårdgjorda ytor som utomhusbadet försvinner. Det skapar nya naturvärden som inte finns i dag, säger Lena Petersson Forsberg.

Men i den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som kommunen beställt konstaterar deras konsulter också att det finns områden som i dag inte är exploaterade och där görs bedömningen "att det kan vara svårt att finna motiv för upphävande/dispens ... då semesterbostäderna bedöms vara ett enskilt intresse som inte nödvändigtvis måste ligga inom strandskyddat område". Men trots att de egna konsulterna ser problem har kommunen en plan. Man lutar sig då mot punkt 6 i miljöbalken som möjliggör ett upphävande av strandskyddet om det är för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse.

– De här områdena vid vattnet hänger ihop med den övriga etableringen. Områdena behövs för att man ska kunna fullfölja satsningen i sin helhet. De krävs för att man ska få plats med det antal semesterbostäder som är tänkt och för att man ska få en ekonomisk bärkraft i projektet, säger Lena Petersson Forsberg och fortsätter:

– Man kan se det som ett enskilt intresse, men om man höjer blicken så ser man att det finns ett större allmänt intresse och att etableringen kan få stora följdeffekter, säger hon.

I sina detaljplaneprogram skriver kommunen därför att genomförandet som planeras är mer angeläget än strandskyddens intresse. Man hänvisar då till de många jobb som skapas, de stora turistekonomiska effekter som Handels utredningsinstitut pekat på, att Motala blir attraktivare för både befintligt näringsliv och nyetableringar och att staden blir attraktivare som bostadsort.

Konsulten pekar på att semesterbostäderna inte nödvändigtvis måste ligga inom strandskyddat område. Varför vill ni då lägga dem just där?

– De behöver ligga på ett rimligt avstånd till huvudanläggningen och det här är den mark som vi har tillgänglig. De här områdena hänger ihop och helheten behövs för att det här ska kunna fullföljas. Vi har inga andra alternativ i dag, säger Lena Petersson Forsberg.

Om strandskyddet inte upphävs blir det en del av framför allt Folkets Park-området som inte kan bebyggas. Går det?

– Det här är någonting som måste lösas. Om vi inte får upphäva strandskyddet så får man inte plats med så många stugor som behövs.

Kommunen beslutar om ett upphävande av strandskyddet, men länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har möjlighet att överpröva kommunens beslut. Kommunen har därför redan nu haft en dialog med länsstyrelsen om förutsättningarna för att upphäva strandskyddet.

– De är försiktigt positiva. Men de säger också att det är upp till oss att argumentera för att vi ska få upphäva strandskyddet, säger Lena Petersson Forsberg.

Är strandskyddet ett problem i det här projektet?

– Vi har vetat länge att vi behövde göra det här. Men visst, det är en fråga där kommunen inte har egen rådighet och då blir det svårare. Det är en joker i leken, säger Lena Petersson Forsberg.

Exakt hur många av de planerade byggnaderna som ligger inom strandskyddsområdet kan hon inte svara på. Ett alternativ om kommunen inte får sin önskan igenom är att bygga på höjden istället.

– Men då uppstår andra svårigheter och då får inte området samma karaktär, säger Lena Petersson Forsberg.

Punkt 6 i miljöbalken är inte särskilt prövad rättsligt, men kommunen håller på att titta på andra fall. Man har också tagit in experthjälp.

– Vi har kopplat in en strandskyddsjurist som ska hjälpa oss med formuleringarna. Det här en svårighet, men det är inte helt omöjligt, säger Lena Petersson Forsberg.

Strandskyddsregler

Strandskyddets syfte är att säkra allmänhetens tillgång till strandområden och skydda livsvillkoren för djur och växtliv. Skyddet regleras i miljöbalken.

Strandskyddet är i grunden 100 meter från strandkanten och upp på land, men också samma sträcka ut i vattnet. Skyddet kan också utvidgas med upp till 300 meter.

Inom det strandskyddade området får man inte bygga nya byggnader, ändra byggnader så att allmänheten hindras från att röra sig där eller utföra åtgärder som kan skada växt- och djurliv.

För att exempelvis få uppföra nya byggnader krävs dispens från strandskyddet. Om hela detaljplanen för området måste göras om, som i fallet i Motala, krävs ett upphävande av strandskyddet.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!