– Det mesta har gått att lösa tack vare företagen och lösningsfokuserade lärare, säger Helena Ånstad rektor för barn- och fritidsprogrammet, handelsprogrammet och elprogrammet.
– Jag tror att företagen, främst inom handel, ser det som en kompetensförsörjning till sommar- och extrajobb, samt till anställning efter gymnasiet, fortsätter hon.
Att utbildningsförvaltningen haft tydliga direktiv gällande arbetsplatsförlagt lärande (APL) inom kommunen, tror Ånstad kan ha underlättat för elever på barn- och fritidsprogrammet, när verksamheter samtidigt oroas för smitta.
– Det blir också en ökad arbetsbelastning att ta emot elever för redan hårt ansatta verksamheter.
Bland större privata aktörer tror rektorn att man ser längre än till praktiken.
– Eleverna är deras framtida kollegor och det här är bästa sättet att kvalitetssäkra verksamheten framöver. Därför är företagen nyfikna.
Nu hoppas hon att elever på elprogrammet, som ska ut på praktik inom kort, hittar platser för att få ihop ett visst antal timmar.
Helena Ånstad säger också att elever som blir sjuka kan få en ny möjlighet till praktik i samband med lov. Skolan har även en plan för att kunna ta igen missad teori.
På Carlsund ser man nu att närvaron ökar, men ännu är det för tidigt att andas ut.
– Den största oron är att personalen inte ska vara på plats och kunskapstappet hos eleverna. Men det har fungerat överraskande bra, bättre än vad vi först trodde om den här puckeln.