"Stora torget är tråkigt och meningslöst"

Motalaborna får tycka till om Stora torget. På de ungas önskelista: skridskobana, servering och färre p-platser.

Stora torget behöver livas upp. Det tycker Emmy Palmgren, Matilda Karlsson, Ebba Lövgren, Belma Avdagic, Fanny Millerud, Isac Gustafsson och Ellen Oswaldson.

Stora torget behöver livas upp. Det tycker Emmy Palmgren, Matilda Karlsson, Ebba Lövgren, Belma Avdagic, Fanny Millerud, Isac Gustafsson och Ellen Oswaldson.

Foto: Maria Biamont

Motala2016-11-24 20:43

Motala kommuns medborgardialog om Stora torgets framtida utformning har pågått under hösten. Möten har hållits i centrum och bostadsområden, men även med utvalda grupper som näringsidkare och ungdomar.

Hjärtat av centrum engagerar – och lämnar i nuläget mycket att önska. Det menar ett gäng elever från Platengymnasiet, som nyligen bjöds in till kommunhuset för att ge sin syn på saken.

– Stora torget är tråkigt och meningslöst. Jag brukar aldrig vara där, säger Isac Gustafsson.

– Det är en plats som man mest passerar, det händer ju inte så mycket där, säger Ebba Lövgren.

Utvecklingsstrateg Lena Henricson och planarkitekt Josefine Svensson nickar och antecknar. Hopplöst? Inte alls, för ungdomarna har förslag på förbättringar.

Ellen Oswaldson föreslår en uppbyggd skridskobana för att liva upp platsen under vinterhalvåret. En året-runt-öppen restaurang eller servering mitt på torget skulle också kunna bidra till mer puls.

– Jag tänker Kungsträdgården med lite Norrmalmstorgsfeeling i mitten. Det vore jättemysigt, säger hon.

Fler sittplatser, mer grönska, finare belysning och färre p-platser är andra idéer som eleverna skickar med kommunens representanter.

Nu ska alla åsikter som kommit in under processen sammanställas så att politikerna får ett så brett beslutsunderlag som möjligt.

En försiktig bedömning att arbetet med det nya torget kan påbörjas tidigast 2017-2018, enligt Motala kommun.

– Jag tror att vi har ett färdigt förslag nästa år, men det är svårt att säga någonting definitivt om tidsplanen, säger Josefine Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om