Stora förändringar väntar trafiken i centrum

Repslagaregatan ska vara öppen året om. Men när det sker väntar större förändringar än så för centrumtrafiken.

Foto: Anders Rörby

Motala2019-09-23 18:00

Repslagaregatans utformning har förändrats mycket de senaste åren. Men diskussionen om sträckningen mellan Drottninggatan och Kungsgatan ska vara öppen eller stängd för biltrafik har ständigt pågått. Därför har det också växlat i vilken omfattning som motordrivna fordon fått färdas där. Nu har politikerna i samhällsbyggnadsnämnden tagit beslut i frågan – igen.

Nu öppnas sträckningen så att man året om får svänga ner från Drottninggatan till Kungsgatan, men det blir enkelriktat i den riktningen. Motortrafik är också förbjuden nattetid.

Men när politikerna ändå ändrar om i centrumtrafiken så beslutade man samtidigt att hela Repslagaregatan från Drottninggatan och ner till Vättern och vidare till parkeringen Seglaren blir så kallat gångfartsområde vilket innebär att gående, cyklar och bilar ska samsas. Det ska dock ske i promenadtempo.

Det innebär också förändringar för trafiken på Sjögatan i korsningen vid Folkets Hus. Där blir det framöver stopplikt när man ska korsa gångfartsområdet på Repslagaregatan.

– Det har varit en viktig åtgärd eftersom där är en hel del barn och unga eftersom Kulturskolan finns i området, säger nämndsordförande Caroline Unéus (M).

Just nu byggs därför området vid Sjögatan om. Planen är att gångfartsområdet ska införas från den 1 janauri.

– Gångfart innebär just det, alltså att man ska färdas i gångtempo. Det gäller alla trafikslag, förklarar förvaltningschef Theres Sandstedt Johansson.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!