Sedan i maj förra året har kommunen jobbat med en ny detaljplan för området, som nu går ut på samråd. Fram till den 27 november kan allmänheten och berörda remissinstanser, så som Länsstyrelsen och Trafikverket, lämna in synpunkter på planerna.
Kommunen vill nu få till en blandad bebyggelse i området med olika typer av bostäder. Allt från enplansvillor till lite högre flerbostadshus.
– Så som förslaget är ritat är det 300 nya bostäder och cirka 600 nya invånare, fullt utbyggt, säger Damien Marchese, men flaggar också för att det är en flexibel plan och att det kan bli så att det byggs mindre.
Tanken att bygga ut mer på Dynudden är inte ny. Damien Marchese tycker att det känns som en logisk fortsättning av bostadsområdet.
– Redan 2003 byggde man ut delar av Dynudden om jag inte missminner mig. Resten ville man avvakta, säger han, och berättar att det hade att göra med dragningen av riksväg 50 och järnvägens dubbelspårsutbyggnad.
Vem eller vilka som kan komma att bygga de olika husen är inte helt klart. Senare i processen kommer kommunen att gå ut med en markanvisningstävling, där de bästa förslagen får rätt att bygga på marken.
– Vi har haft lite dialog med olika större byggaktörer, för att kolla genomförbarheten och om det är intressant läge. Det finns ett intresse.
Om planerna blir verklighet så kommer åtminstone 12 fristående villatomter kommer att skapas och gå ut till försäljning genom kommunens tomtkö. Den nya detaljplanen möjliggör också för centrumverksamhet och för byggnation av skola och vård. I dagsläget finns dock inga byggplaner på de två senare.
Tanken är också att Fiskartorpsvägen ska breddas. Från fyra meter till sju och kompletteras med en fyra meter bred cykelbana.
– Med den exploateringen kan vi inte använda befintligt gatunät.
Marchese hoppas att vägen trafikeras av en busslinje i framtiden, det bestäms dock av Östgötatrafiken.
Större delen av marken, som enligt den nya planen kan bebyggas, är jordbruksmark. Enligt Damien Marchese får kommunen bebygga jordbruksmark om det är för ett väsentligt samhällsintresse och det inte finns annan mark som är mer lämplig.
– Bostadsförsörjning är ett allmänt intresse. En del av planens syfte är också att se till att vi får till en socialt hållbar bebyggelse på Dynön.
– Av de områdena (på Dynudden, reds anm.) som är obebyggda ser vi den här som mest lämplig.
Under arbetet med detaljplanen har kommunen gjort en värdering av jordbruksmarken. De har kommit fram till att brukningsvärdet bedöms vara lågt, bland annat på grund av att marken är "instängd" av omkringliggande vägar och hus, förklarar Marchese.
– Jordbruksmarken har ett större brukningsvärde om den är i ett sammanhängande jordbrukslandskap.
Efter att samrådstiden är över kommer kommunen att gå igenom de synpunkter som kommit in och besvarar dem. Då görs också eventuella revideringar av förslaget.
Detaljplanen beräknas att gå ut på granskning under andra kvartalet 2024.
– Då är det samma sak igen. Vi skickar ut förslaget i en månad, folk får ha synpunkter. Vi bemöter synpunkterna, är det inga större synpunkter då antar vi planen, säger Marchese.
Går allt enligt planerna skulle den kunna antas i samhällsbyggnadsnämnden det tredje kvartalet 2024.
Om planen antas skulle byggstart kunna bli under 2026, förutsatt att kommunen hunnit bygga ut vägar, el, vatten, och avlopp.