Bogislav von Platen är nu i Motala för att hålla tal och för att representera släkten under det stora 250-årsfirandet. Han är, precis som sin ättling Baltzar, bördig från Rügen där han fortfarande bor.
Men så har det inte alltid varit, berättar han. Under andra världskriget, när ryssarna intog Rügen, tvingades Bogislav och hans familj att lämna sitt hus Reischvitz. Året var 1943.
– De bara störtade in och tog vårt hem! Fruktansvärt, säger han och skakar på huvudet.De kastades ut för att lämna plats åt tio ryska familjer.
– Vi fick 24 timmar på oss att plocka ihop våra tillhörigheter. Om vi inte var ute ur huset då så skulle de skjuta oss.
Han samlar sig en smula, de mörka minnena från krigets slutår är fortfarande jobbiga men så skiner han upp.
– Jo, vi flydde - och hamnade i Hamburg. Det var här som jag mötte min underbara fru Margarethe.
Idag är Bogislav tillbaka på Reischvitz. Med Margarethe. Han berättar en historia som har något av en solskenskaraktär över sig. Staden hemma på Rügen ville sälja av med fastigheten - med optionen att köparen samtidigt gjorde sig skyldig till att skaffa nya bostäder åt de hyresgäster som bodde i huset.
– Jag tvekade aldrig. Det var en fantastisk känsla att få komma hem igen, att bara att få stå där utanför huset efter 39 år.
Bogislav och Margarethe bor i dagarna hos vännen Claes-Göran Österlund i Kvarns Herrgården. De har känt varandra ända sedan Österlund, i egenskap som kanaldirektör, var i Rügen och planterade ett träd till minne av Baltzar von Platen år 2002.
När vi pratat en stund, reser sig Bogislav ur fåtöljen och tar ett kliv fram till det jättelika släktträd som han hängt upp framför den öppna spisen.
– Här är jag. Och här är Baltzar, säger han och sätter två pekfingrar på trädet.
– Stolt? Självklart! Hela Rügen är jättestolta över för vad Baltzar har gjort, det är ett historiskt och ett mästerligt kulturarv som han har lämnat efter sig.
Den gemensamma förfädern hittar vi åtskilliga generationer ned på stammen, han heter Heinrich von Platen, född runt 1480 och bodde i Granzkevitz.
Idag rymmer trädet 20 generationer. Den yngste är bara en månad gammal, en gosse vid namn Wilko och som är Bogislavs och Margarethes barnbarnsbarn.
Bogislav berättar att von Platen-släkten har en svensk och en tysk släktförening.
– Vi har träffar i Sverige vart tredje år och i Tyskland vartannat. Vi bjuder in varandra och har det jättretrevlig. Svenskar är underbara människor.
Bogislav ska besöka släktingar i Lund innan han åker hem, men först ska han hylla och minnas sin avlägsne släktning. Det gör han med ett tal på Hamnområdet i Motala i dag.