Cykeln väljs bort på grund av stöldrädsla

Närmare 40 procent av svenskarna tar inte cykeln när de ska någonstans. De är rädda för att den ska bli stulen.

Av rädsla för att cykeln ska bli stulen vågar enligt en undersökning många svenskar inte ta cykeln när de ska någonstans. Genrebild.

Av rädsla för att cykeln ska bli stulen vågar enligt en undersökning många svenskar inte ta cykeln när de ska någonstans. Genrebild.

Foto: Jessica Gow

Motala2023-10-27 05:28

Uppgifterna kommer från en undersökning som SSF Stöldskyddsföreningen lät Demoskop göra. 

2022 startades Branschrådet för minskade cykelstölder och bättre cykelparkeringar av föreningen samt olika försäkringsbolag, Statens väg - och transportforskningsinstitut (VTI) och Polisen.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, kommenterar hur rådet ser på statistiken:

– Det är självklart en alldeles för hög siffra. Och det går ju helt tvärtemot alla satsningar som görs både för hälsa och miljö. Så det tycker vi är allvarligt.

De anser att kommuner för att förhindra stölder kan tillsammans med Polisen ta reda på var cyklar stjäls i kommunen och varför de stjäls just där.

– Det kan ju vara så att det faktiskt inte finns bra möjligheter att sätta fast cykeln på ett säkert sätt, eller att det inte finns tillräckligt med möjligheter att sätta fast cykeln på ett säkert sätt.

Hon fortsätter:

– Men man måste nog också undersöka inom kommunen var någonstans folk önskar att det fanns mer parkeringar. Det vi ser ofta är att man tänker och tror att det ska finnas cykelparkeringar vid kanske tågstation eller busstation. Men det finns ju faktiskt fler ställen där vi kan behöva sätta fast cykeln på ett säkert sätt. Skolor, idrottsanläggningar, matbutiker, exemplifierar hon.

– Det kanske inte stjäls mycket cyklar där idag men det kan ju också bero på att man inte tar cykeln dit för att det inte finns. Om man nu vill öka cyklandet så är det viktigt att även titta på behovet, var det är någonstans.

Enligt henne är det "absolut, absolut bästa" som cyklister kan göra för att förebygga stölder att:

– Låsa fast cykeln i ett extra lås, ett certifierat, starkare lås i ett fast objekt i ramen på cykeln. 

Då kan man inte bara gå iväg med cykeln.

– Vilket du kan om du låser med tillverkningslås. Det tar längre tid att ta sig igenom ett certifierat lås och det pockar ju på uppmärksamhet från allmänheten om man står där med en vinkelslip.

Att göra allt man kan för att säkerställa att en begagnad cykel man ska köpa inte är stulen är också viktigt.

–Rent krasst är det ju så att om ingen köpte en stulen cykel så skulle det ju inte finnas någon anledning för tjuvar att stjäla cyklar. Och dessutom kan man ju idag faktiskt bli anklagad för häleri.

Hon uppmanar elcyklister att ta med sig batteriet. Det är även bra om cyklister kan ta med sig sadeln. Cykeln blir mindre attraktiv och man slipper bli av med sadeln. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!