Stal bankdosa - köpte varor för 392 000

De kom över en bankdosa, skapade en mobilt bank-id och köpte sedan varor för nästan 400 000 kronor. Nu åtalas de båda Motalaborna.

Tjjuvar stal en bankdosa som sedan användes för bedrägerier.

Tjjuvar stal en bankdosa som sedan användes för bedrägerier.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Motala2018-07-13 08:00

Det var vid ett inbrott i en föreningslokal i kommunen som två män, någon gång mellan den 27 maj och den 1 juni, stal en bankdosa med kort och kod. De skapade sedan ett mobilt bank-id i ägarens namn och började föra över pengar från målsägandes konton, via uttag och swish, och köpte varor för cirka 392 000 kronor. Detta vid sammanlagt 13 tillfällen. Det har rört sig om uttag från 3000 till 130 000 kronor.

Gärningsmännen har blivit fångade av övervakningskameror vid flera tillfällen, bland annat då de tagit ut pengar från bankomater. Vid husrannsakan kunde man också hitta både kvitton och varor som tjuvarna köpt för de stulna pengarna.

Nu åtalas männen, som båda sitter häktade, för grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning. De har, enligt åklagare, delat upp sina uppgifter. Den ene mannen har upplåtit sitt eget konto för överföringar från det kapade konton. Därför finns ett andra yrkande och det är att han ska fällas för medhjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om