Vi har bestämt träff hemma hos Björn. Det är fredageftermiddag och han har ganska nyligen slutat jobbet. Vi slår oss ner i var sin stol på altanen. Anledningen till besöket stavas solceller. Eller solpaneler, något som Björn valde att investera i för fyra år sedan.
– Jag var först här nere på Ekenäs med att göra installation, berättar han.
Det var en av hans vänner, som då jobbade med att anlägga solceller, som konstaterade att Björns hus låg perfekt vädersträcksmässigt för en solcellsanläggning. Det slutade med att det blev en investering.
– På den vägen var det.
Då fick han betala ungefär 210 000 kronor (bidrag avräknade) för 51 solpaneler. 39 på taket och 12 på garaget. I samma peng betalades också byte av undertaket.
– Anläggningen har en toppeffekt på 14,82 kWp som det heter (kilowatt peak reds.anm). Det är tveklöst den bästa investeringen jag har gjort, säger Björn.
Elen som produceras kan han dels använda till det egna hemmet, dels till att sälja. Under hela året räcker det dock inte enbart med panelerna – han köper en del el som han har bundit till 66 öre/kWh fram till 2024.
2021 hamnade villans totala elkostnad på ungefär 5000 kronor – lite drygt 400 kronor i månaden.
– Då körde jag luftkonditionering hela sommaren och värmde upp en pool. Jag hade ganska mycket förbrukning, men det var av egenproducerad energi. För en normalfamilj i villa räknar man någonstans mellan 25 000-27 000 kronor per år, med normalpris på el.
I år ser det dock lite annorlunda ut. I och med att elen över lag blivit dyrare så säljs också den el Björn producerar dyrare.
– Från januari till sista augusti i år ligger jag idag med en total elkostnad, med den skattereduktion jag får på såld el, på minus 16 135 kronor.
Han stryker under att han lider med dem som inte hann binda sina elkostnader och att han som alla andra vill att elpriserna ska ner till det normala igen.
– Även om jag skulle ”förlora på det” med det jag säljer. Det är nästan så man skäms. Men mina vänner säger ”du har gjort en bra investering, du hann att binda i rätt tid, och du gjorde investeringen för fyra år sedan".
Solcellerna på taket kommer inte att göra jättemycket nytta i vinter. Från slutet av oktober till början av mars, ungefär, är solen för långt borta för att det ska kunna generera särskilt mycket el.
– Det spelar ingen roll om det är en jättesolig dag i december, förklarar Björn.
Med andra ord kommer han också att behöva köpa el under vintern.
Har investeringen betalt av sig?
– Man säger att det ska ta mellan åtta, nio år. Men med de här priserna kommer det inte att ta sex år.
För- och nackdelar med systemet?
– Jag har bara fördelar.
Han kommer dock på en nackdel, men som inte är kopplad specifikt till hans paneler:
– Att vi bor där vi bor, när vi behöver mest el så producerar solpanelerna som minst. Just nu har jag inte mycket produktion.
Björn Köhler rekommenderar andra att göra en liknande investering, även när elpriserna är normala. Både ur miljösynpunkt och för att det blir en ekonomisk besparing. Det finns en viktig aspekt som han framhåller.
– Man ska titta på hur huset ligger väderstrecksmässigt. Vad man inte beaktar i det hela är den värdehöjning man får på fastigheten vid en eventuell försäljning.