"Man måste vara ajour hela tiden"

Hon var redo för en ny utmaning och lockades av att få vara med och påverka, att göra ett avtryck i Motalas utveckling. Det fick Sofia Falklös att gå från jobbet på kommunen till nytt uppdrag.

"Hållbarhet handlar inte bara om avfall och kemikaliehantering" säger Sofia Falklöf som för några månader sedan blev hållbarhetsansvarig på Bostadsstiftelsen Platen.

"Hållbarhet handlar inte bara om avfall och kemikaliehantering" säger Sofia Falklöf som för några månader sedan blev hållbarhetsansvarig på Bostadsstiftelsen Platen.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-03-09 19:00

Sofia Falklöf gick från jobbet som miljöinspektör på Motala kommun och sedan ett halvår är hon hållbarhetsansvarig på Bostadsstiftelsen Platen.

– Hållbarhet har blivit på tapeten och det får inte stanna av utan det måste vara ständig utveckling, säger hon.

Hennes roll är helt ny och kort förklarat ska hon ha koll på att hållbarhetstänket finns med i allt från utvecklingsarbete till renoveringsuppdrag, från trygghetsskapande åtgärder till ekonomi.

– Hållbarhet handlar inte bara om avfall och kemikaliehantering, säger Sofia Falklöf och berättar att det är lika mycket att hyresgästerna ska må bra, att de ska känna inflytande och att personalen både ska förstå och kunna prata om hållbarhet utifrån sina olika yrkesområden.

Platens hållbarhetsgrupp jobbar utifrån mål som grundar sig i Agenda 2030. Det är ett strategiskt och långsiktigt arbete som bygger på tre ben - ekonomi, ekologi och social hållbarhet. För många hänger ordet hållbarhet samman med miljö och klimat. Så är också fallet på Platen enligt Sofia Falklöf.

– Det handlar om byggandet och hur vi förvaltar våra fastigheter, säger hon och tar både valet av byggnadsmaterial liksom energieffektivisering, laddstolpar, ventilation och att man byter från gammal belysning till LED för att spara både energi och kostnader som exempel.

Hon förklarar att ny belysning påverkar tryggheten och energieffektivare hus sparar naturresurser för uppvärmning. Sofia Falklöf tar renoveringen i Gamla stan som ett exempel.

– Det arbetet görs för att fastigheterna ska stå kvar år efter år. För det kostar ju mer, både i plånboken och framför allt för naturens resurser, att slå ner och bygga nytt. Ekonomisk hållbarhet är att förvalta på rätt sätt, för att skapa lönsamhet men utan att det bekostar framtida generationer.

Sofia Falklöf återkommer till avfallshantering och återvinning och säger att det i grunden handlar om att minska avfallet.

– Vi behöver få en bättre struktur, se till att våra hyresgäster gör rätt och att de förstår vad det bidrar till om man inte gör på rätt sätt.

För att nå hållbarhet, finns det risk att det blir dyrare?

– Det finns väl alltid en risk. Sen handlar det om hur man väljer att se det. Vad det blir dyrt för, plånboken, individen eller naturen? Det är där man måste hitta balansen. Det är väldigt lätt att tänka kronor och ören. Men det kan också handla om naturens resurser och individers välmående. Och att det ska vara hållbart även för nästkommande generationer.

Samtidigt har de 5 700 lägenheter, väldigt många hyresgäster och därtill många anställda. Att driva ett hållbarhetsarbete i en så stor organisation är en ständigt pågående process. Något som Sofia Falklöf ser som det roliga i jobbet.

– Det bästa är att man kan vara med och påverka, att man får ha ett yrke som ständigt utvecklas där man måste vara ajour hela tiden.

Hon tillägger ett deras hållbarhetsarbete inte bara är fastighetsskötsel och återkommer till det sociala. Att till exempel ge stöd och hjälp till barn och unga, trygghetsskapande åtgärder och även aktiviteter i olika bostadsområden.

– Det kostar en slant i början men sen vinner ekonomin i längden, säger Sofia Falklöf och menar att god fastighetsförvaltning ger bostäder som hyresgästerna trivs i och hyresgäster som trivs bor kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!