För att klara budgeten för 2021 har socialnämnden i Motala räknat med flera områden där man kan effektivisera och på så sätt spara pengar. En av posterna finns inom äldreomsorgen.
– Enligt prognosen kommer vi kunna sänka kostnader med 15-16 miljoner, säger Maths Andersson (L), socialnämndens ordförande.
Är det ett rimligt mål?
– Ja, det räknar vi med att det är. Det här är inte bara tillyxade siffror för att det ska gå ihop på slutet. Det här har man jobbat med i varje enhet och tittat på hur man kan bli effektivare. Det är realistiskt, annars skulle vi inte ha med dem.
Andersson berättar att digitaliseringsarbetet man har arbetat med under en tid kommer fortsätta att bidra med effektiviseringar.
– Vi ser att det går att effektivisera mer inom äldreomsorgen. Vi kan spara mycket tid, säger Maths Andersson.
Nyckelfri hemtjänst och trygghetskameror är några praktiska saker man fortsätter med.
– Vårt mål är att komma upp i 70% brukartid, men vi är inte ens uppe i 60%. Vi ligger lågt och det beror på hur man schemalägger och planerar. Nu finns det mer tydliga hjälpmedel som underlättar hur man ska hantera det och jobba med det hos varje enhetschef. Små steg på många områden.
Under 2020 har socialnämnden gått 35 miljoner back.
– Vi har fått ett anslag sedan tidigare för de orosmomenten som vi haft med placeringar av barn och unga och försörjningsstöd. Så om inget fortsätter att öka extra mycket så tror jag vi har resurser att klara av det, säger Maths Andersson.
Kommer ni klara budgeten?
– Vi har lagt en budget som ska motsvara den tilldelning som vi ska ha. Men sedan finns de här delarna som kan vara svåra att veta var kostnaderna landar. Det är inte så att vi fortsättningsvis kommer minska aktiviteten i att komma tillrätta med försörjningsstöd och insatsen för barn och unga. Man jobbar intensivt med frågorna, men var de kommer landa kostnadsmässigt, det är omöjligt att säga. Men vi lägger en budget som ligger inom den ram som vi har fått tilldelad, säger Maths Andersson.
Något som också skapar stor ovisshet inför 2021 är pandemirelaterade kostnader.
– Det finns en oro att vi får högre kostnader, vi vet ju inte hur det slutar med sjukskrivningstalen och måendet hos personalen. Vi måste ta höjd för de här långsiktiga problemen som kan bli. Även om det kanske kommer ligga på regionen i slutändan så hamnar det också hos oss, säger Andersson.