För första gången – titta in i det färdiga storköket

Efter drygt ett år av byggande står nu måltidscentrum i Norrsten redo för invigning. "Det finns mycket möjligheter här", säger Tomas Hemmingsson, verksamhetschef.

Konstnären Amanda Cardell har skapat konsverket "De fyra sädesslagen" utanför anläggningen.

Konstnären Amanda Cardell har skapat konsverket "De fyra sädesslagen" utanför anläggningen.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2024-08-31 12:00

Varumottagning och matlagning kommer ske på bottenvåningen av huset, men en trappa upp hittar man ett kontorslandskap.

– Vi på administration ska sitta här uppe, och det är bra att vi kommer finnas på samma plats, innan har vi varit lite utspridda, säger Tomas Hemmingsson.

På kontoret har de redan flyttat in, men först vecka 37 lagas första måltiden i köket. Då i form av de kylda matlådorna som går ut till de personer som får mat via hemtjänsten.

– Det här är en verksamhet som har ökat massor, så det är därför vi flyttar den först. Vi är verkligen i behov av att flytta, säger Tomas Hemmingsson.

– Vi kör ut tusen matlådor i veckan nu, och det kan man absolut öka i och med vårt nya system, Elin Grönvall, enhetschef.

undefined
Köket består av ett stort och ett lite mindre kök, där man kommer laga specialkost som serveras.
undefined
Anläggningen ska även kunna laga mat till kommunens verksamheter om Motala utsätts för en kris. I ett förrådsutrymme finns det plats för 78 pallar som krisberedskapslager. Och om man blir utan vatten och el kan man fortfarande laga 6500 portioner om dagen i sju dygn.
undefined
Tomas Hemmingsson, verksamhetschef, har varit med i diskussioner kring ett centralkök i nästan tio år. Nu ser han fram emot att få in verksamheten i den nybyggda anläggningen.

Vad är högsta kapacitet för antal matlådor?

– Det beror på hur man anpassar verksamheten. Men som schemat ligger just nu kan vi nog dubbla upp leveranserna mot hemtjänsten utan problem, säger Tomas Hemmingsson.

Vecka 45 är det sedan dags för övrig verksamhet att flytta ut. Från och med januari räknar man med att totalt laga 2000 portioner mat om dagen, inklusive de kylda matlådorna.

– Det är inte mycket större, men idag är vi på två plan, så det är bättre att komma till ett hus där allt är på samma plan. Där hissen inte kan krångla, säger Tomas Hemmingsson.

– Det är också mer anpassat till de behov vi har, säger Elin Grönvall.

undefined
Elin Grönvall, enhetschef, ser fram emot att verksamheten får den plats den länge har varit i behov av.
undefined
Konstnären Amanda Cardell har skapat konsverket "De fyra sädesslagen" utanför anläggningen.
undefined
Att ha mycket naturlig ljusinsläpp har varit viktigt i skapandet av måltidscentrum.
undefined
Maten som lagas i köket blir både kylda matlådor och varm mat som går direkt till förskolor och särskilda boenden i kommunen.

Den officiella invigningen hålls den 2 september 18.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!