Joakim Svensson är skyddsombud på Skolgårda skola i Motala och har fått många frågor om lärarnas arbetsmiljö under coronapandemin.
– Många av mina kollegor är oroliga för att bli smittade, säger han.
Skolgårda skola har gjort många mindre åtgärder med till exempel handsprit och förändrade starttider på vissa lektioner men det stora problemet kvarstår: trängseln. På skolan går cirka 300 elever. Samtidigt pågår renoveringsarbete i delar av byggnaden. Två korridorer är avstängda och eleverna trängs i klassrum, korridorer och kafeteria, enligt skyddsombudet. Önskemål om att få disponera lokaler i källarplanet har fått avslag då utrymmet används till annat just nu.
– Det känns absurt att vi får direktiv att inte sitta nära varandra i personalrummet och hålla personalkonferenser digitalt, när vi i nästa stund rör oss i överfulla korridorer och klassrum med upp till 31 elever, säger Joakim Svensson.
Utöver det finns önskemål om mer städning och bättre ventilation. När skolan tidigare bett om extra "covidstädning" blev det nej.
– Det handlar om rengöring av beröringsytor som handtag, läsplattor och redskap på idrott och slöjd. Lärarna har inte tid att rengöra alla redskap eller bänkar och dörrhandtag mellan lektionerna, säger Joakim Svensson.
För att belysa problemen vände han sig nyligen till kommunen i ett brev.
– Jag har fått bra respons. Det känns som att en förändring är på gång och att man nu har tagit upp de här frågorna till diskussion, säger Joakim Svensson.
Per-Arne Sterner, bildningschef i Motala kommun, uppger att läget är ansträngt just nu och att han förstår den oro som finns bland medarbetarna.
– Vi behöver göra så mycket vi kan i förskolor och skolor men vissa frågor är omöjliga att hantera. Det går inte att fördubbla antalet klassrum och lärare. Då får man glesa ut i schemat och det är upp till varje rektor att göra, säger han och fortsätter:
– När det gäller extra städ av kontaktytor är den frågan uppe i kommunens krisledningsstab nu.
Bildningschefen utgår från att verksamheterna vidtar åtgärder för att minska smittspridningen så långt det är möjligt.
– I grund och botten ska man dock komma ihåg att yngre barn inte är smittspridare i någon större utsträckning, säger Per-Arne Sterner och avslutar:
– Det har än så länge inte varit aktuellt i Motala att stänga grundskolor utifrån klustersmitta eller extremt stor frånvaro.