41 procent av eleverna i årskurs sex, i Motalas kommunala skolor, har ett eller flera underkända betyg. Enligt Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande, är siffrorna för de övriga årskurserna ännu inte färdigbehandlade, men hon menar att det ser likadant ut där.
– Tyvärr sjunker vår måluppfyllelse överlag, för samtliga stadier. Det finns något litet undantag, tror jag, säger hon och framhåller att nämnden ska få ta del av ytterligare siffror och information i oktober.
Hon tillägger:
– Trenden är nationell, men vi ligger under rikssnittet. Vi är inte ett dugg nöjda.
Per Stark (M), förste vice ordförande i bildningsnämnden, beskriver frågan som "ett jätteproblem". Matematiken och svenska som andraspråk är två av de ämnen som sticker ut sett till de sjunkande resultaten.
– Det är ett stort krux som man måste våga se och jobba med – och man måste bromsa det, säger han.
Bildningsnämnden lyfter den höga frånvaron som ett skäl till de sjunkande skolresultaten.
– Det här ska vi be att få mer siffror på så att vi kan följa utvecklingen, säger Lotta Lexén och tillägger:
– Hur bra en lärare är i klassrummet hjälper inte så mycket om eleverna inte är där.
Det som mäts och syns i statistiken är de elever som har mer än 15 procents frånvaro. Enligt bildningsnämnden ska det, redan i förskoleklass, röra sig om 20 procent av barnen. I grundskolan menar de att det handlar om 26 procent och i gymnasiet 39 procent.
– Det är så himla lätt att två dagar blir tre dagar och så är man hemma länge. Sedan är det svårt att jobba ikapp, för skolan går hela tiden framåt. Man väntar ju inte in dem som är hemma, säger Per Stark.
– Ju längre du är borta, desto svårare är det att bryta att komma tillbaka. Den backen och det hindret blir högre för varje dag som du är borta, fyller Helén Isacsson (S), andre vice ordförande i bildningsnämnden, i.
Lotta Lexén berättar att det nu pågår ett antal insatser för att höja närvaron och måluppfyllelsen i kommunens skolor – och fler kommer att komma när förvaltningen och nämnden har kollat närmare på frågorna. Redan nu har riktade insatser på vissa specifika skolor satts in.
Ett exempel på insats som lyfts är det faktum att 22 lärare i Motala, under september månad, har påbörjat en utbildning för att bli behöriga i svenska som andraspråk. Därtill finns utvecklingslärare i matematik tillsatta på vissa skolor.
– Men mer behöver göras, fastslår Lotta Lexén.