Regeringen förslag om införande av visitationszoner innebär att polisen får rätt att visitera personer och genomsöka fordon utan misstanke om brott inom ett avgränsat område. Regeringens mål är att införa zonerna redan den 26:e mars. Därför var det också bråttom att hämta in remissvaren vilket medförde att Motalas kommunalråd Mark Henriksson (M) fick underteckna ett delegationsbeslut där Motala kommun ställer sig positiva till förslaget.
– Men jag lyfte det med Bråmo och Samverkan i Motala och värderade det. Så vi hann komma in med ett svar. Men givetvis hade jag hellre sett att det hade gått till kommunstyrelsen. Men det hann vi inte utifrån den angivna tiden. Men vi i Samverkan för Motala står bakom det här beslutet. Vi tycker det är en positiv reform, säger han.
Oppositionspartierna C och S delar dock inte den uppfattningen. Centerns gruppledare Maria Persdotter menar dels att det är ett problem i sig att remisstiden var så kort kommunen fick lämna in ett delegationsbeslut. Men främst vänder hon sig mot förslaget om införandet av visitationszoner.
– Men vi håller inte med helt enkelt. Vi tror inte att det här är en bra väg att gå. Det öppnar möjligheter för rasprofilering till exempel, att man går på folk som ser ut på ett visst sätt och att det blir ännu mer av vi och dem, säger Persdotter som fortsätter:
– Idén om det här har fått kritik just för att det finns jättestora risker med att jobba på det här sättet. Vill man bygga ett förtroendefullt samhälle. Ett samhälle där vi litar på varandra. Då är inte det här rätt väg att gå. Det är osympatiskt och någonting som jag inte tycker vi ska ha i vårt öppna samhälle.
Även Socialdemokraterna i Motala vänder sig mot förslaget och skriver i en protokollsanteckning att det riskerar att försvåra brottsbekämpningen när allmänhetens förtroende för polisen minskar i takt med att oskyldiga människor stoppas och kroppsvisiteras. De vill istället ändra polislagen så att det blir tydligare hur polisen kan visitera personer som rör sig i gängmiljöer.
Att införandet av visitationszoner skulle medföra mer motsättningar i samhället eller minska förtroendet för polisen tror dock inte Henriksson.
– Syftet med säkerhetsszoner är ju att man ska kunna sätta in åtgärder om det uppstår problem. Det är inte en permanent säkerhetszon. Utan det är många kriterier som ska uppfyllas för att det här ska aktiveras. Syftet med säkerhetszoner är ju att skapa ett tryggare samhälle.
Finns inte risken att vissa grupper eller boende i ett visst område skulle bli utpekade som mer kriminella?
– Jag tror man missförstått hela syftet med säkerhetszoner då. Man utlyser ju inte en säkerhetszon i ett område permanent eller förebyggande. Utan det är om något inträffar. Då ska polisen under en begränsad tid ha mandat att visitera personer och bilar. Det tycker jag är rimligt.
Inom Liberalerna har det varit vitt skilda åsikter om införandet av visitationszoner. I Motala står L dock bakom förslaget.
– Vi har sagt att vi går på den nationella linjen. Men det är ändå det här hur det kommer det fungera i praktiken. Blir det vissa grupper som känner sig mer utsatta än andra? Det är ju någonting man måste kolla och hela tiden ha en dialog med polisen lokalt om. Hur det fungerar och hur man använder det, säger Sara Ankarberg (L).