Fackförbundet Kommunal har anmält räddningstjänsten i Motala till Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är att man anser att det i flera år funnit en rad brister i organisationen som inte hanterats.
– En del handlar om att man inte kommer till beslut. Det händer ingenting. Jag är med i flera grupper där det förs diskussioner som inte kommer vidare och då blir det ju att vi sitter och leker med kommunens pengar, säger skyddsombud Johan Edvall.
Som exempel tar ha diskussionerna om att köpa in ett nytt fordon för fyra miljoner kronor.
– Vi har pengar i år att göra inköpet, men det finns inga utredningar om vilken strategisk förmåga vi ska ha de närmaste 10-15 åren. Det behöver man veta för att kunna säga vilket släckningsmedel som ska väljas och vilka material som ska finnas på den. Vi måste ju veta att det här blir bra framöver också, säger han.
Det har gjorts en analys av problemen inom verksamheten, problem som enligt Johan Edvall är akuta. Ändå menar han att de inte tas på allvar och att det saknas en handlingsplan för hur de ska lösas.
– En del handlar om att vi anställda och facket inte får någon insyn. Det finns ett samverkansavtal med facket, men det följs inte. Ta frågan om kåren i Borensberg till exempel, det borde ha diskuterats med oss innan man började titta på den frågan, säger han.
Enligt Johan Edvall har situationen nu gått så långt att personal sjukskrivit sig och att anställda valt att byta arbetsplats.
– Det här är allvarliga arbetsmiljöproblem och problem som påtalats i flera år, men ingenting händer, säger han.
Facket uppger också att de försökt få stöd hos chefer högre upp i organisationen liksom från plan- och miljönämndens ordförande Marianne Walter (S). Även där är dock Johan Edvall besviken.
– Hon tycker att situationen är illa, men vi får ingen återkoppling, säger han.
I början av mars hade facket och ansvariga chefer ett möte som Johan Edvall beskriver som bra. Efter det valde de dock ändå att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket, en så kallad 6:6a-anmälan vilket är en formell och skarp åtgärd.
– Vi har fortfarande inte fått fullgoda svar på vad som ska göras. Saker faller mellan stolarna och personalen tappar förtroendet, säger han.