2017 fick kommunen in en önskan från en fastighetsägare i Varamon som ville ha en ny detaljplan för att kunna bygga ett flerbostadshus på en tomt i ett kvarter ner mot vattnet, i närheten av Folkets Park där Lalandia önskar få bygga tre- till fyravåningshus.
– Det är ett förslag som skulle kunna skapa runt 40 lägenheter i en byggnad om fem våningar där man har parkering i botten, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).
Men förslaget har skapat politisk debatt i nämnden. Tjänstemännen presenterade nyligen ett förslag till detaljplan och förordade att man går vidare till samråd och inhämtar synpunkter, men miljöpartiets ledamot Olov Carlsson ansåg att förslaget skulle förkastas helt.
– Det är en spännande byggnad med fräsch design, men översiktsplanen och den gällande detaljplanen säger att det ska vara villor i det här området. Det här projektet blir en väldigt främmande fågel. Man bör bevara Varamons karaktär och hålla nere bebyggelsen, säger han.
Så höga hus i Varamons strandområde strider mot den nuvarande och den nya översiktsplanen. Men en majoritet av samhällsbyggnadsnämnden går ändå på tjänstemännens linjer och anser att frågan ska prövas.
– Översiktsplanen är bara vägledande. Utifrån den stads- och landskapsanalys som vi gjort och de bearbetningar som genomförts av ritningarna så anser vi att man kan frångå översiktsplanen i det här fallet, säger plan- och byggchef Sani Muric.
– Sedan får vi se vad det kommer in för synpunkter i samrådet. Den frågan får prövas där, säger Caroline Unéus.
Så ni låter Motalaborna bestämma istället för den översiktsplan som ni tagit fram politiskt?
– Ja, så kan man säga, säger hon.
Lalandia vill också bygga flervåningshus i området. Är det något som påverkat i resonemanget om översiktsplanen?
– I analysen har vi tittat både på befintlig bebyggelse och planerad. Det finns ett sådant resonemang med i bilden, säger Sani Muric.
Det som dock väckte störst politisk debatt var inte planen i sig utan tomtägaren. Fastigheten ägs av den moderata politikern Amira Starkengren, ersättare i kommunstyrelsen och nyligen vald till ordförande i den nya beredningen om social hållbarhet. I ansökan om planbesked står hennes make Daniel Starkengren, ordförande för kommunens bostadsstiftelse Platen, som kontaktperson och i texten används genomgående "vi" som beteckning på de sökande. Det fick S att reagera.
– Vi i S valde att inte delta i hanteringen av det här ärendet eftersom vi inte anser att det är lämpligt att man som ordförande för allmännyttan agerar så här privat. Det blir en intressekonflikt mellan det privata och förtroendeuppdraget, säger Maj Bergendahl (S), andre vice ordförande i nämnden.
Caroline Unéus anser dock att frågan om ifall det är lämpligt att Platens styrelseordförande privat driver ett fastighetsprojekt inte ligger på samhällsbyggnadsnämndens bord.
– Vi är en myndighetsnämnd. Vi ska inte titta på vem det är som söker utan göra en bedömning av förslaget till detaljplan och det förslaget ställer vi oss bakom att gå vidare med, säger hon.
Vem tycker du ska bedöma om det är ett lämpligt agerande?
– Det är inte vi. Vi är en myndighetsnämnd, säger Caroline Unéus.
Förslaget till detaljplan ska nu ut på samråd för att ta in synpunkter kring planen. Samrådet pågår till 10 maj.