Skadeståndskravet: 15,7 miljoner

Skyfallet 2014 orsakade stora husskador. Kommunens fel, menar över 100 fastighetsägare och kräver tillsammans skadestånd på över 15,5 miljoner kronor.

Motala2016-06-07 11:00

Videon är inte längre tillgänglig

Sommaren 2014 skedde ett omfattande skyfall i Motala. I Råssnäs rapporterades om cirka 90 millimeter regn på mindre än en timme. Flera husägare fick källare och ägodelar förstörda. Snart började också skadeståndskraven att droppa in till kommunen. Totalt har 108 anmälningar kommit in och även om det gått nästan två år sedan regnovädret pågår utredningarna fortfarande.

– Sådana här utredningar kan ta tid, särskilt med tanke på skadorna och omfattningen, säger säkerhetschef Johanna Haapamäki.

15,7 miljoner

Att fastighetsägarna vänder sig till kommunen med krav beror på att man fått in vatten via kommunens vattennät och menar att det är där som orsaken finns. De utredningar som kommunen då måste göra är att undersöka hur vattnet har tagit sig i huset och då undersöka såväl kommunens som fastighetsägaren ledningar.

– Innan vi fick in de här anmälningarna så var det här ganska sällsynt med sådan här fall, säger Johanna Haapamäki.

Men det är inga små summor som nämns som skadeståndskrav. Totalt sett vill fastighetsägarna ha nära 15,7 miljoner kronor av kommunen – och då har inte riktigt alla preciserat sina krav ännu.

– Det är mycket pengar. Jag törs inte gissa om utgången, men det är inte sannolikt att det blir över 15 miljoner kronor, säger Johanna Haapamäki.

Självrisken

Hennes uppfattning hittills är nämligen att kommunens ledningar är i gott skick. Hittills har kommunen lämnat besked i elva fall – ett av dem har fått igenom sitt krav på skadestånd.

– De fick 10 000 kronor. De hade begärt mer, men det här är ungefär det som man kan få skadestånd för, säger Johanna Haapamäki och förklarar att skadeståndet baseras på den självrisk som fastighetsägaren fått betala.

Skulle man inte vara nöjd med beslutet går det att överklaga till mark- och miljödomstolen, men i Motalas fall har inget av besluten gått vidare. Samtidigt är det många fastighetsägare som väntar på besked.

– Vi hade hoppats vara klara nu, men det har inte gått. Vi har tagit ett ryck nu och va-enheten har tagit in en konsult och förhoppningen är att allting ska vara klart innan årsskiftet, säger Johanna Haapamäki.

Va-kollektivet

För kommunens del går skadestånden inte på försäkringen,istället är det vatten- och avfallsnämndens konto som belastas.

– Va-kollektivet får hantera det här. Vattenverksamheten ska ju vara självförsörjande, säger Johanna Haapamäki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om