Ska hitta rätt – på sju minuter

Bemanningscentrum och arbetsförmedlingen tar ett nytt grepp för att kunna rekrytera vikarier till sommaren. Genom speed-intervjuer hoppas aktörerna på att kunna knyta till sig drygt 400 personer.

Linnea Eld vill jobba som personlig assistent. På en speed-intervju får arbetsgivaren en kort presentation av Linnea.

Linnea Eld vill jobba som personlig assistent. På en speed-intervju får arbetsgivaren en kort presentation av Linnea.

Foto: Henrik Gedda

Motala2016-03-01 17:30

Videon är inte längre tillgänglig

Bemanningscentrum startade under 2015 och arbetar med att rekrytera vikarier till olika yrkesområden inom kommunen. Till sommaren ska totalt 620 personer rekryteras. Av dessa är cirka 200 redan klara eftersom många återkommer från i fjol. Det innebär att det återstår intervjuer med flera hundra personer. Men att sitta i timmeslånga intervjuer, som man tidigare gjort, insåg ledningen kvickt inte skulle vara hållbart.

– Det var för tungrott och tidskrävande, säger Maria Löw, enhetschef inom den sociala resursverksamheten. Hon föreslog istället att man skulle prova speed-intervjuer, något hon jobbat med tidigare och sedan i januari finns Bemanningscentrum på arbetsförmedlingen två dagar i veckan där intervjuerna genomförs och anställningsprocessen är i full gång.

– Arbetsförmedlingen har en kompetens som vi vill ha, framhåller Maria Löw.

Genom samarbetet kan AF:s personal också hänvisa lämpliga sökande direkt till kommunen.

Personligheten spelar stor roll

Under tisdagen hölls ett kort informationsmöte med några av de sökande som valts ut i en första process. Under cirka sju minuter fick de berätta om sina erfarenheter och svara på frågor om hur de ser på eventuella arbetsuppgifter och hur de hanterar stress.

I nuläget söker kommunen allt ifrån undersköterskor till vårdbiträden, personliga assistenter och personal till psykiatri och gruppboenden. Även barnskötare och kockar sökes. Störst brist är det på undersköterskor.

– Vi slåss rejält mot andra aktörer, men vi har kommit en bra bit på vägen, säger verksamhetsstrateg Camilla Areflykt.

Vill man jobba inom äldreomsorgen bör man ha en undersköterskeutbildning. Söker man däremot jobb som personlig assistent spelar personligheten en stor roll. De som går vidare efter speedintervjun måste göra ytterligare två presentationer, en inför den aktuelle enhetschefen och sedan ytterligare en inför brukaren eftersom det är viktigt att personkemin stämmer. Enligt Maria Löw har också människor med kompetens inom autism-spektrat goda chanser till jobb eftersom efterfrågan där är mycket stor.

"Jag hade velat ha mer tid"

De som söker arbete har varierande bakgrund, allt från studerande till människor upp i pensionsåldern. Vissa vill jobba hela semesterperioden medan andra endast är intresserade av några veckors vikariat. Det i sin tur innebär att Bemanningscentrum räknar med att intervjua upp till 900 personer innan midsommar.

Linnea Eld söker jobb som personlig assistent, något hon redan har erfarenhet av.

– Det ger mycket att jobba med människor.

Om speed-intervjun säger hon:

– Det är ganska trevligt att samla flera inför introduktionen, men jag hade velat ha mer tid under intervjun för att få det lite mer personligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om