Ska gatorna i centrum byggas om

Pågående och kommande gatuprojekt finansieras till stor del av pengar från Trafikverket. Hela 70 miljoner kommer från kompensationspengar.

Projekt. Anders Ekinge, enhetschef på Gata och park, visar förslag på hur Östra Drottninggatan ska se ut.

Projekt. Anders Ekinge, enhetschef på Gata och park, visar förslag på hur Östra Drottninggatan ska se ut.

Foto: Katarina Hydén

Motala2016-03-19 08:00

I samband med att broavgift skulle införas ville Motala kommun införa en maxtaxa för de egna kommuninvånarna, men det satte EU:s regelverk stopp för. Istället kompenseras Motala kommun med 70 miljoner som är öronmärkta till gatuprojekt. I avtalet med Trafikverket har kommunen förbundit sig att göra om Storgatan, Drottningplan och Östermalmsgatan från genomfarter till stadsgator.

Synpunkter har framkommit där kommuninvånare ifrågasatt satsningarna på gatuprojekt i stället för andra satsningar.

– Men det är villkorade pengar. Vi ställer inte pengar mot varandra. Det är viktigt att veta, säger Agneta Niklasson (MP), ordförande i tekniska nämnden.

Drottningplan

Runt Drottningplan kommer det mesta arbetet vara klart till sommaren. Nu återstår mest kringarbeten med växtbäddar och kantstensparkeringar som ska anläggas.

Den lilla torgytan utanför bion kommer att göras i ordning våren 2017. Planen var att även den skulle vara klar till i sommar, men fastighetsägaren där har beslutat att dränera runt fastigheten. Detta innebär en förening av anläggandet av torgytan. När dräneringsarbetet är klart kommer torgytan tillfälligt beläggas med ett tunt lager asfalt för att fungera fram till nästa vår då marken satt sig efter de djupa grävningarna.

Nya rondellen

Arbetet med den nya rondellen vid Kyrkogatan pågår.

– Den ska vara färdig till sommaren, säger Anders Ekinge, enhetschef på planeringsenheten Gata och park i Motala kommun.

Först görs arbeten med vatten och avlopp. Därefter ska Vattenfall byta elledningar och först därefter börjar själva byggandet av rondellen.

Rondellen kommer att kopplas ihop med Vadstenavägen, men också med centrum.

Det ska bli enklare att ta sig till och från parkeringshuset Akasian. Gatan där blir farbar i båda riktningarna när det är klart. Parkeringshusets trapphus får samtidigt en uppfräschning med nya ljusinsläpp.

Östra Drottninggatan

Sträckan mellan Repslagaregatan och cirkulationsplats Kyrkogatan kommer att göras om i höst. Drottninggatan kommer att få en fil i vardera riktningen och får enligt planen cykelbanor på både södra och norra sidan.

Vid nya rondellen kommer en gång- och cykelpassage att anläggas. Längs gatan kommer kantstensparkeringar att finnas samt busshållplats för busslinje 628 och 629.

Alla länsbussar kommer att försvinna från Sjögatan den 20 juni. I centrumvisionen finns en idé om att bygga hus på den platsen, men det kräver ny detaljplan och tar i så fall några år.

– Tanken är att vi gör en temporär parkering där, säger Ekinge.

Parkeringen kommer att rymma 45 personbilar.

Fler stora gatuprojekt

På Vadstenavägen, från nya rondellen vid Kyrkogatan och fram till Kanalbron, kommer 17 miljoner av kompensationspengarna att satsas. Denna sträcka kommer att anläggas 2017-2018.

Östermalmsgatan ska göras om till stadsgata nästa år.

– Den kan ju bli en mycket mer inbjudande entré in till staden, säger Agneta Niklasson.

I samband med det kommer vatten- och avlopp åtgärdas där. Från polishuset till Verkstadstorget är vattenledningarna från början av 1940-talet och vattenläckor uppstår från och till.

– Det är dyrt att lappa och laga så det är hög tid, säger Ekinge.

Mindre projekt

Medevitullen uppe vid Drottningplan ska fungera som en tydlig infart för cyklister och gående. Framöver ska hela sträckan längs Urban Hjärnes väg och ner till vattnet åtgärdas.

Borgmästartorget ska göras om för en miljon kronor och bli entrén till centrum för dem som kommer via riksväg 50.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om