– Programplanen är en styrande handling som låser byggnadens utseende i stora drag. Den visar att så stort blir det, så här vill vi att den ska se ut, så här står de olika funktionerna i förhållande till varandra och så vidare, säger Pontus Kristensson, projektledare.
I planen presenteras en 50-metersbassäng med möjlighet för nationella tävlingar på 25 meter, en- och tremeterssvikt, läktare och sittplatser. Till det två mindre bassänger för undervisning och rehabträning samt familjebastu, varmbad och gym samt personal-, föreningsutrymmen och omklädningsrum.
Under arbetets gång har avstämningar med personalen och skyddsombud varit viktiga. Enligt Pontus Kristenson är det viktigt att inte bara bygga en byggnad som uppfyller lagkraven utan också skapa en bra och välfungerande arbetsmiljö.
– Den måste vara verksamhetsanpassad och där har även föreningslivet varit med i processen.
Simhallen planeras ha gemensam entré med Lalandias anläggning och mellan simhallen och vattenlandet planeras för en våtrumsförbindelse.
Detaljplanen och Lalandiaprojektet är inte klart, vad händer om det inte blir av?
– Just nu ritar vi simhallen för att den ska kunna dockas ihop med Lalandia. Men själva byggnaden, som vi har, är relativt enkel och vi kan göra en entré i den ena änden, om det blir aktuellt, säger han och förklarar att det även finns möjlighet för annan placering men viss modifiering beroende på markförhållanden.
I planen föreslås inredningsdetaljer i trä, för att skapa mjukhet och värme samtidigt som trä ta bort ljud på ett bra sätt.
– När det gäller utsidan däremot har vi fått lite påbackning att det blir lite för lik Mariebergsskolan, så där får vi göra om lite.
Anläggningschef Thomas Martinsson har varit med under hela resan och ser fram emot en ny simhall. En hall som innebär att Motala får en 50-meterbassäng, vilket inte funnits sedan utomhusbassängerna stängdes.
– Ja, så är det och hallen kommer ge utrymme för så mycket mer verksamhet än vad vi har nu. Inte minst skolan påverkas positivt av en nya hall, hallen är stor och man kan ha samtida grupper på olika platser.
Programhandlingen har presenterats för föreningar och personal, och ytterligare synpunkter kommer arbetas in. Processen fortlöper och går nu in i systemskedet, vilket innebär mer detaljer kring tilluftsflöden, kranar, byggnadens teknik och konstruktion.