Shorts på jobbet - Ja eller njaaaa?

Många väljer shorts när de ska gå ut i sommarvärmen. Men en ständigt återkommande fråga varje sommar, när det blir varmt, är om det är okej att gå till jobbet med shorts? Vad bör man tänka på? Vi ställde frågan till några personer på stan. Och svaren blev blandade, både ja, nej och njaaa.

Jonni Basun, 33, lastbilschaufför. 
- Ja, i synnerhet när det är så varmt som det är, så ja det tycker jag. Men kanske inte för korta, utan tänka på att man ska vara ute bland folk. Beror väl lite på var man arbetar, säger Jonni Basun.

Jonni Basun, 33, lastbilschaufför. - Ja, i synnerhet när det är så varmt som det är, så ja det tycker jag. Men kanske inte för korta, utan tänka på att man ska vara ute bland folk. Beror väl lite på var man arbetar, säger Jonni Basun.

Foto: Rikard Benny Liljegren

Motala2024-06-28 12:00
undefined
Gunilla Cedenblad, 75, pensionär - Det beror på vad man arbetar med, tycker jag. Hur man bemöter folk när de kommer. Så inte på alla ställen är det inte okej, det är det faktiskt inte. Och ska man nu ha det, så ska det vara lite snyggt, och inte för kort eller tajt, säger Gunilla Cedenblad.
undefined
Patrik Fält, 39, asfaltsläggare. - Ja, det tycker jag. Men kanske inte om du jobbar i riksdagen. Kanske inte heller i kontorsvärlden. Gränsen går vid kostym, skulle jag säga. Man ska ju ändå följa klädkoden för sin arbetsplats.
undefined
Carina Edberg, 50, undersköterska & Ingela Janebjer, 50, myndighetsanställd. - Det beror på vilka typer av shorts, tänker jag. Inte kanske badshorts med palmer och sånt på. Utan i så fall lite stiligare shorts, kanske chinos-shorts eller så. Jag jobbar på kontor och där skulle det vara okej om någon har shorts, men det ska inte vara semester-shortsen, säger Ingela Janebjer. - Det beror lite på arbetsplatsen. Jag tänker att det kan ha med säkerhet att göra också, inom sjukvården till exempel, säger Carina Edberg.

MVT frågade även Stina Vickhoff som är expert i vett- och etikett.

Är det okej att ha shorts på sin arbetsplats?

– Jag skulle säga att det inte finns någon generell riktlinje, utan det beror helt på vad det är för typ av arbetsplats och vad de har för dresscode där. Men att säga blankt nej tycker jag nog är lite omodernt, säger hon.

Om man nu väljer att ha shorts, vad bör man tänka på?

– Jag tycker inte man ska ha trasiga shorts, och de ska inte vara för korta. Det ska vara helt och rent, precis som andra kläder man har på sig. Och om det finns någon typ av säkerhetsrisk, så ska man ju självklart inte ha det, säger Stina Vickhoff.

undefined
Stina Vickhoff, vett- och etikettexpert, menar att det finns några tydliga regler att följa för att ha shorts på jobbet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!