SD siktar på vågmästarroll

Efter interna bråk är SD på banan och siktar på en vågmästarroll efter valet. Det hoppas man få genom löften om mer ordning i skolan och patrullerande trygghetsgrupper.

Johnny Karlberg och Sverigedemokraterna hoppas att det inte ska bli någon tydlig majoritet utan att de båda blocken blir jämnstora och att SD hamnar i en vågmästarroll.

Johnny Karlberg och Sverigedemokraterna hoppas att det inte ska bli någon tydlig majoritet utan att de båda blocken blir jämnstora och att SD hamnar i en vågmästarroll.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2018-08-08 09:30

För SD i Motala har det varit ett turbulent år. Partiet splittrades efter interna bråk. Nu har man en ny kommunlista och överst på den står Johnny Karlberg.

– Just nu är det bättre än någonsin inom SD. Det är tungt att tappa mycket folk så snabbt, men ibland är det bättre att ha färre med bra sammanhållning än en stor skara som strävar åt olika håll.

Han förklarar att de inom partiet haft olika syn på hur man skulle jobba och arbetsfördelningen.

Om ni har svårt att enas inom ert parti, hur ska ni då kunna styra en kommun som är en jättestor verksamhet?

– Det kan ingen veta innan. Vi måste vara väldigt försiktiga med att säga att vi kommer att styra perfekt med det manskap som vi har. Där måste vi vara ärliga mot oss själva och tala om att det kan bli svårt. Sedan tror jag inte att vi kommer att ge en sämre politik än vad majoriteten gjort nu bara för att det sett ut som att vi har haft svårt att hålla ihop.

Tittar man tillbaka de senaste mandatperioderna har SD frekvent bytt politiker. Johnny Karlbergs förklaring till det är att partiet vuxit fort och inte haft samma grund som övriga partier.

– Media och andra partier har framställt det som att det inte är rumsrent att vara sverigedemokrat. Det har gjort att det kommit lycksökare som tror att man snabbt kan få makt och betalda poster. Då blir det konflikter.

Men hur känner SD inför valet då? Spänning, men att partiet skulle kunna bli störst i landet och i många kommuner är samtidigt lite otäckt, säger Johnny Karlberg. Att de skulle bli störst i Motala tvivlar han på. S är för starka. Men M kan få en match.

Vad skulle det betyda om ni blir största eller näst största parti?

– Vi skulle få mer reellt inflytande och vara med och påverka på riktigt.

Deras plan inför valet är klar. De hoppas att det inte ska bli någon tydlig majoritet utan att de båda blocken blir jämnstora. Mitt emellan dem står då SD i en vågmästarroll – och därmed med möjligheten att välja de förslag som de anser är bäst.

– Om det inte görs några fula koalitioner och blocköverskridande överenskommelser så kan ingen lägga förslag som de vet inte kommer att gå igenom hos oss.

SD vill alltså helst stå själva. Men kan också tänka sig ett samarbete med M.

– Självklart vill vi sitta i majoritet om vi får möjlighet.

Egentligen kan de tänka sig att samarbeta med alla partier. Johnny Karlberg tycker att det vore fel att ge någon kalla handen utan att ha pratat med dem.

Flera andra partier har varit tydliga med att de inte vill samarbeta med er. Hur ser du på det?

– I många fall vet de inte varför de inte vill arbeta med oss. Det skapar politikerförakt och gör det svårare att samarbeta i framtiden.

Politiker från andra partier i Motala har också talat om SD som ett parti med en avvikande människosyn och kopplingar till främlingsfientlighet. Johnny Karlberg säger sig ha förståelse för oron, men menar också att SD skiljt sig från sitt historiska bagage.

– Det är lögn att vi skulle vara främlingsfientliga. Men det finns ju avarter i alla partier. Det finns inget i vårt program som är främlingsfientligt. Att minska invandringen har inget med främlingsfientlighet att göra, säger han och förtydligar att det handlar om klyftorna i dagens samhälle:

– Det finns gränser av vad ett samhälle klarar av. Att våga tala om de problem som Sveriges förda invandringspolitik medför är inte att vara främlingsfientlig.

Inför förra valet var SD tydliga med att de ville stoppa all mottagning av nyanlända till Motala. När Johnny Karlberg får frågan hur de ställer sig till det i dag blir han tyst – länge.

– Vi vill se en drastisk minskning av antalet nyanlända, men att säga att det ska vara noll kan jag inte ställa upp på.

Han menar att antalet ska baseras på hur mycket lediga bostäder, jobb och skolplatser som finns i kommunen. Varje placering ska också avgöras individuellt.

Men det är ju lärarbrist i hela landet, alltså det saknas resurser. Vill ni egentligen stoppa invandringen helt till Sverige?

– Kan man inte ge en nyanländ goda förutsättningar att bli svensk medborgare så är det mer elakt att låsa in personen i Charlottenborg resten av sitt liv utan framtidsutsikter.

Hittills tycker Johnny Karlberg inte att de lyckats få igenom så mycket av sin politik. De har lagt en mängd förslag och ett fåtal gånger har Alliansen gett sitt stöd, men säger han:

– Jag kan önska att våra förslag varit bättre. Det har varit en del av splittringen hos oss. Intentionerna har varit goda, men de var kanske inte alltid så genomtänkta.

Inför kommande mandatperiod är stategin inte längre att lägga många förslag utan att idéerna ska vara genomförbara, lagliga och nytänkande.

Fokus för partiets politik i valet är välfärden och kommunens kärnverksamheter som skola och äldreomsorg. Allt som inte är kommunens ansvar enligt lag måste ses över.

– Det som kan stå undan får stå undan nu.

Därför vill man spara rejält på kultur- och föreningsbidrag. Istället vill SD lägga pengar på att öppna Godegårds skola liksom starta en förberedelseskola för nyanlända och återöppna resursskolan Villa Ekenäs. Man vill också ha en jourskola dit elever som är stökiga eller mobbar i perioder flyttas för att skapa arbetsro i klassrummet.

– Det ska vara tydliga åtgärdstrappor om man bryter mot reglerna i skolan och kommer för sent, stör eller leker med telefonen.

Vad är det för åtgärder om man kommer för sent eller pillar på telefonen?

– Jag kan inte säga exakt, men om en tillsägelse inte hjälper måste man till en annan nivå. Då hör inte eleven hemma i klassrummet för stunden och då kan jourskolan vara ett alternativ.

Skolan är ett viktigt område för partiet. Men det finns mer. Johnny Karlberg bläddrar i partiets valmanifest. De vill ha fri parkering i centrum med p-skiva. I äldreomsorgen ska trygghetslarmen vara gratis, de delade turerna försvinna och fler boenden ska drivas privat. Och så ska språkkraven inom skola, vård och omsorg skärpas. För att få jobb ska man klara ett test i svenska. SD vill också öka kameraövervakningen i samhället och införa trygghetsgrupper; kommunanställda som patrullerar och rapporterar misstänkta händelser till myndigheterna.

– Det ska inte vara väktare utan mer som fältsekreterare. De ska inte ingripa, men så att man känner att det finns någon ute, säger Johnny Karlberg och tillägger att man i oroliga bostadsområden också kan tänka sig synliga uniformsklädda ordningsvakter.

Är Motala otryggt i dag?

– Jo, det är det. Man ser ju att det varit mycket fler misshandelsfall och övergrepp i Motala. Sexuella övergrepp har ju också ökat.

Fast egentligen vet inte Johnny Karlberg om det faktiskt är så.

– Det är en upplevd känsla från mitt håll. Jag har ingen fakta på det.

Vid en kontroll med Brottsförebyggande rådet visar det sig att antalet anmälda våldsbrott i Motala istället minskat under den senaste tioårsperioden, medan sexualbrotten de facto ökat.

Är det inte farligt att som politiker gå ut och säga att något är på ett visst sätt utan att ha belägg för det?

– Jo, det kan det vara. Men jag kan ändå uppleva att det är så. Jag har inga bevis för det, men det är nog så många upplever det.

Partiets att-göra-lista är lång. Men satsningar kostar pengar och kommunen måste samtidigt spara. Johnny Karlberg menar att om man fokuserar på det man är ålagd enligt lag så kommer kommunen att hitta pengar. Fast kanske inte allt, medger han. Så SD vill också omfördela resurserna. Skolsatsningarna kan exempelvis delvis finansieras genom att ta bort de extra medel som satsas på områden där det bor många med svaga ekonomiska resurser, hög arbetslöshet och hög ohälsa.

– Sedan har vi inte räknat på några summor än.

Är det inte en chansning att rösta på SD om det är så att ni vill mycket, men inte vet hur det ska finansieras?

– Det finns definitivt resurser som man kan flytta om. Och lägger man ut mer på privata aktörer så minskar kommunens personalansvar.

Intervjun är nästan slut, men Johnny Karlberg vill göra ett sista tillägg. Han lovar att de ska jobba för en bättre dialog mellan politiker och medborgare.

– Man ska ta åt sig av konstruktiv kritik. Har man fått ett förtroende så måste man våga ta debatten med medborgarna.

När ni hade era problem i SD var det många som inte ville svara på frågor. Hur tänker du där?

– Ett parti måste få ha interna stridigheter för sig själv, men om det börjar påverka styret av en kommun då måste man vara öppen utåt.

LÄS MER: Liberalerna vill satsa på återställare

LÄS MER: De (v)ägrar vinster i välfärden

LÄS MER: C har fokus utanför 50-skyltarna

Snabbfrågor

Antal mandat i dag: sex, men av dem är fyra politiska vildar.

Antal mandat efter valet: mellan tio och tolv.

Viktigaste frågan i valet: kärnverksamheten.

Viktigaste framtidsprojektet: hitta personal, utbilda den personal som vi har och behålla den.

Hur ska man bäst ta tillvara på Lalandias etablering: se till att lokala företag får vara med i bygge och service.

Hur vill ni utveckla landsbygden: viss basservice måste finnas som skola och äldreboende om det finns behov av det.

Vilken plats har Motala på Svenskt Näringslivs företagsrankning år 2022 om SD sitter vid makten: alla vill ju ligga högt upp och någon måste ju ligga sist, men topp 50 i alla fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!