– Vi ligger närmare de rödgröna i äldrefrågor. Men om deras förslag ska gå igenom krävs att de pratar med oss och är beredda att ta över och styra med sin budget. Själva tvivlar vi. Det är inte realistiskt att hitta effektiviseringar för över 220 miljoner på tre år, säger SD:s gruppledare Johnny Karlberg.
SD och den övriga oppositionen kan teoretiskt mötas i synen på bokbussen. Även för SD är den viktig för landsbygden i ett längre perspektiv. Vad gäller försäljningen av barnkolonin S:t Anna vill man hitta en medelväg:
– Vi föreslår en riktad affär med Hyresgästföreningen. Kolonin kan passa deras sociala åtaganden. Vi är inte som Alliansen ute efter att få loss en massa pengar, utan vill minska kommunens driftkostnader.
Samtidigt vill SD, som Alliansen, satsa på Karlsby lägerskola.
SD:s eget budgetförslag innebär på besparingar på 32,5 miljoner per år 2020-2022. Även SD vill se över bilpoolen, upphandlingar, sjukkostnaderna och lokalinnehavt. Man vill verka för minskade tolkkostnader och styra de statliga integrationsmiljonerna till enbart SFI-undervisningen.
– Att kunna svenska är avgörande för att överhuvudtaget klara sig i samhället, säger Marcus Lejonqvist, ledamot i bildningsnämnden.
Vidare ska 20 miljoner per år läggas på ökad grundbemanningen i kärnverksamheter. Men detta samtidigt som löneökningar bara kompenseras med en procent. Det betyder att eventuell överskjutande del får tas från annat inom nämnderna.
– Då får väl något läggas ner. Inte realistiskt med löneökningar på 2-3 procent per år. Vi måste signalera till SKL att hålla igen, säger Johnny Karlberg.