Mjölby-Svartådalen Energi AB (MSE AB) ersätter nu luftledningar med att gräva ner elkablar i marken i bland annat Varv. Kunderna får därigenom säkrare elleveranser.
– Vi lärde oss av orkanen Gudrun och stormen Per. Vi vädersäkrar nu för våra kunder genom att gräva ner elkabel, säger Jonas Ljungblad på MSE.
Man förbereder även i och med detta för ett utbyggt fibernät.
– Tomrör för fiber läggs ner i marken när vi gräver för elkablarna, förklarar Jonas Ljungblad vidare. Tack vare att vindkraften byggdes ut har vi byggt en ny mottagningsstation och ersatt stora delar av luftledningsnätet med jordkabel. Vi passar också på att fiberförbereda för de kunder som sedan vill ansluta sig till detta.
Enligt MSE har man i nuläget cirka 12 200 kunder som man levererar till. 87 procent av nätet är nedgrävt och man siktar på 100 procent till år 2025.
Detta innebär nya möjligheter för Varvs Maskinstation. Det är en av de äldsta maskinstationerna i landet och startade redan 1948. I dag drivs företaget av far och son: Sten och Carl Pilhemmer.
– Några av våra specialinriktningar är gödselhantering, halm och vallhantering. Vi utför även de flesta typer av lantbrukssysslor, säger Carl Pilhemmer. Han fortsätter:
– Den stora grejen, tack vare förbättrade elleveranser, är att vi kan utveckla vår hästkraftfoderprodukt. Vi kan då få fler fläktar och större torkyta.
Själva maskinstationen är själva stommen i företaget men fodret är det som i dagsläget har mest utvecklingspotential.
– Fodret både hämtas och levereras ut till större stall, bland annat Smedstad i Linköping, berättar Carl Pilhemmer. Med bättre torkanläggning finns en bra möjlighet att expandera denna del av vår verksamhet Vi får kraftigare kabel fram till maskinstationen så att vi kan köra fler fläktar när vi torkar hö. För att odla foder har vi 40 hektar egen mark samt i nuläget 20 hektar som vi arrenderar.
På gården har vi nu även monterat och installerat en ny solcellsanläggning på drygt 400 kvadratmeter som inom kort kommer att kopplas på.
Vad det gäller fibernätet kommenterar Carl Pilhemmer:
– Fibernätet innebär fördelar. Kanske mest privat. Det får man ju på köpet och när nu möjlighet fanns så var det väldigt bra. Landsbygden blir ju, genom de här förbättringarna med bättre el och fiber, attraktivare. Det ökar möjligheten att både bo och verka på landet. Det höjer helt enkelt värdet på landsbygden.