När det fanns ett finansieringsbehov på brunnen för fem år sedan tillfrågades Greger Hamilton om hjälp. Han har lång erfarenhet av arbete som bankrekonstruktör, att hjälpa stora bolag innan de stupar. Han anslöt också dåvarande styrelse, men avgick för cirka två år sedan.
– Samma visioner jag hade då, delades inte av alla, medger han.
Greger Hamilton är klädd i arbetsbyxor och bekväma skor och medan vi går ner mot till Schweizeriet för att ta en kopp kaffe hinner jag föreställa mig hur han brukar vara klädd när han befinner sig på kontoret i London. Där driver han sitt företag och har sin permanenta bostad. Trots att hans far också varit styrelseordförande i Medevi en gång i tiden, säger Greger Hamilton att han själv sällan vistades där som ung eftersom familjen hade sommarbostäder på andra platser, både i Sverige och utomlands.
För många förknippas Medevi främst med den vackra historiska miljön, grötlunk och brunnsorkester. Men att driva en anläggning av den här digniteten, med 73 hus och 500 hektar mark, är krävande och syns inte alltid utåt. Vi har tidigare skrivit om personal som jobbat hårt för att med nya idéer och grepp få verksamheten att gå runt ekonomiskt, inte minst genom hotell- och restaurangverksamheten. Vi har också rapporterat om anställda som själv valt att gå, eller som fått sluta på grund av för dålig lönsamhet.
Greger Hamilton säger att han kan förstå svårigheten som tidigare verksamhetsledare mötts av, att försöka utföra alla uppdrag på anläggningen.
– Det är en omöjlig uppgift, säger han.
I dag har bolaget en skuld på 22 miljoner kronor medan hela Medevi Brunn är värderat till drygt 100 miljoner. När Hamilton tillträdde i våras låg anläggningen ute till försäljning.
– Det första jag gjorde var att ta tillbaka annonsen.
Redan i januari i år, när han granskade bolaget, kom han till samma insikt som för några år sedan, att fastighetsförvaltandet, hotell- och restaurangrörelsen inte ska drivas av samma personer.
– Vi är inte världsbäst på hotell och kockar, vårt mål är att attrahera dem hit. Det är en smartare lösning.
Den nya styrelsen, fem personer, har satts samman av en valberedning med representanter från tidigare styrelse samt medlemmar ur stiftelsen Medevi Brunns framtid, huvudägarna. Nya ledamöter är bland annat museichefen för Östergötlands museum, Olof Hermelin, samt Motalabördige journalisten Claes De Faire.
– Vi har en otrolig samklang. Det finns energi och mera företagsamhet, personer som vill och hjälper till att höja blicken, säger Greger Hamilton.
Han vet också vad som bör prioriteras.
– Brunnsmiljön måste vi säkerställa så att den finns kvar långt framöver.
För att lyckas med det krävs en investering på mellan 80-100 miljoner kronor. Exakt hur det ska gå till i praktiken går inte Hamilton in på, men han förklarar att avsikten är att hitta medfinansiärer, både privata, företag och myndigheter. Det ekonomiska läget känns inte som det stora orosmolnet för honom och han säger att det finns pengar inom bolaget.
– Stiftelsen i sig är förmögen.
Något som Greger Hamilton också avslöjar är planerna på att bygga bostäder på omkringliggande mark. Både åretruntboenden och sommarhus, arkitektritade. Det, tror han, kommer att bli en god inkomstkälla för verksamheten, samtidigt som bygden skulle bli mer bebodd.
– Och jag tror att Motala kommun skulle älska det.
Kommunikationen med tjänstemännen är redan igång och Hamilton hoppas att de första husen ska kunna börja byggas inom fem år.
Men för att vända minus till plus krävs fler åtgärder och längre öppethållanden under året. För att locka människor utanför ordinarie säsong ser han möjligheter att utöka lägerverksamheten, med bland annat hälsofokus. En byggnadsvårdsskola eller ett byggnadsvårdscentrum, är andra idéer som finns.
I sommar är Micael Åman tillbaka i driften av Schweizeriet. Han ansvarar även för rumsuthyrningen medan Carolina Johansson är ny platschef med fokus på långtidsuthyrningarna.
Om att ha varit en del av styrelsen tidigare, lämnat och nu kommit tillbaka igen, säger Greger Hamilton:
– Jag är engagerad i att förstå hela anläggningen och vad som krävs för att kunna spika våra planer. Jag har jättemycket intresse och väldigt mycket kunskap om uppbyggnadsprocesser.
Finns det något som skrämmer dig?
– Det skulle skrämma mig om man inte såg över det fastighetsbestånd som finns.