Sedan Solidariskt Motala spruckit innebär det att V lämnar in en egen budget. På måndagens fullmäktigemöte finns därför fyra olika förslag att ta ställning till. I vissa delar tycker man lika, i andra är man mer oense. Vi har gått igenom några väsentliga skillnader.
Samtliga parter har gjort coronaanpassningar. En sådan handlar om att man skrivit ner kravet på hur stort överskott man ska göra under 2021. Enligt kommunens eget regelverk ska det ligga på 2,5 procent av skatteintäkter och bidrag, men alla utom SD har för nästa år sänkt det till en procent. SD ligger på 1,5 procent.
I flera år har politikerna flaggat för att det väntar tuffare tider. Man har dock haft olika syn på hur det ska hanteras. Generellt har det dock talats om behov att spara runt 30 miljoner om året de närmaste tio åren. Också där görs dock olika bedömningar med tanke på corona. Alliansen kräver gemensamma besparingar på tio miljoner, men säger inte var pengarna ska tas.
– Vi ger tjänstemännen i uppdrag att hitta var man kan effektivisera, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).
V tycker att man kan effektivisera fyra miljoner och SD tolv. Skiljer sig från mängder gör S och MP som räknar med effektiviseringar på 44 miljoner kronor nästa år. De har specificerat att det exempelvis ska ske genom upphandling av it-tjänster, en översyn av lokaler och digitalisering.
– Vi tycker inte att de gemensamma effektiviseringarna tidigare haft så stor effekt. Våra förslag är också sådant som inte påverkar själva verksamheterna, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
2022 och 2023 räknar dock samtliga politiska parter med att behöva göra rejäla effektiviseringar. Då handlar det om mellan 30 och 78 miljoner kronor om året.
V utmärker sig genom att vara de enda som anser att kommunens ekonomiska situation bör lösas genom en skattehöjning. De vill se en höjning med 75 öre redan nästa år.
– De andra kommer också att komma till läget där de måste höja skatten för att försvara välfärden. Vi gör det redan nu, säger Peter Karlberg (V).
– Det är ju ärligt av V att göra så, men vi tycker att Motala redan har en ganska hög skatt och vi tycker inte att verksamheten kan fortsätta att ha en för stor kostym, svarar Annelie Almeérus.
En skillnad som kommer att påverka verksamheterna ekonomi är vilken kompensation som ges för löne- och prisökningar. Alla budgetar innehåller utrymme för två procents löneökning nästa år. Men varken Alliansen eller SD vill ersätta nämnderna för prisökningar. Sveriges kommuner och regioner, SKR, räknar med en ökning på en procent, vilket motsvarar 8,5 miljoner kronor. Det anser Alliansen och SD att nämnderna kan hitta sätt att spara in på.
– Det är ett sätt att få verksamheterna att bromsa. Men det är inget dolt sparkrav, vi redovisar ju att man inte får någon kompensation, säger Annelie Almérus.
På måndag avgörs budgetfrågan i fullmäktige. Frågan är dock hur partierna agerar om det egna förslaget faller.
– Vi har tagit beslut om att bara rösta på vårt eget förslag och sedan sannolikt lägga ner våra röster, säger Peter Karlberg och meddelar därmed att S och MP troligen inte kommer få stöd från tidigare samarbetspartnern V.
SD som förra året hotade att fälla Alliansen planerar i år att vara lugnare.
– Vi tänker inte kohandla. Vi röstar på vårt förslag och sedan lägger vi ner våra röster, säger gruppledaren Jan Andersson (SD).
Debatten går att följa på mvt.se