En så kallad SWOT-analys blev starten. Ett sätt att hitta stadens styrkor och möjligheter men också svagheter och hot.
– Vi fick ta fram både för- och nackdelar. Bland annat är torget en fördel men nackdelen är ingen tar tag i det, säger Tilde Axelsson.
Styrkorna för centrumkärnan tycker eleverna är stadsparken, restauranger, vattnet, båtplatser och Vätternrundan. Bland svagheterna ser de tomma butiker, att butiker ligger ”gömda” och parkeringsavgifter. Deras idéer bygger på att skapa ett levande centrum som lockar både Motalabor och besökare.
Torget vill de se som en samlingsplats med uteserveringar, blommande träd och aktiviteter för stora och små.
– Vi har rätt stora ytor på torget som inte används och det skulle bli både fint och plats till aktiviteter, säger Marcus Bergman och pekar på en bild på ett stort schackspel som skulle kunna vara ett alternativ.
På vintern förslår de en isbana på torget och i samarbete med Fritidsbanken så man kan låna skridskor. Aktiviteter kan också hänga samman med event vid jul, påsk, sportlov, halloween med mera. Som ett sätt att locka folk och som i sin tur gör att butiker och restauranger får ökad försäljning.
Miljön är en viktig del menar de. Tilde Axelsson nämner blommande körsbärsträden som får folk att åka till Stockholm bara för att fotografera.
– Det är ett vinnande koncept, hade vi det här skulle folk kunna ta bilderna här istället, säger hon.
Eleverna har fastnat för Motalas blå färg och tycker att den borde framhävas ännu mer.
– Som blå bänkar och papperskorgar, det skulle kunna var mycket mer och man känner att det blå hör ihop med Motala, säger Milla Petersson.
Att göra centrumkärnan ännu mer samlad anser de är viktigt. Som att förtäta centrum med skolor, vårdcentral, bostäder, campus, mataffär bland annat. Men också att försöka fylla galleriorna genom sänkta hyror. En stor och viktig del för att centrumkärnan ska lyfta och växa tror de handlar om marknadsföring. Men inte bara till besökare utan även till företag, både i stan och i andra städer för att visa att det finns möjligheter i Motala, att det finns lokaler att hyra.
Och så kommer de in på den återkommande diskussionen om parkeringsavgifter.
– Inför p-skiva, säger de i en mun.
Eleverna tror på sin stad och har lagt upp en femårsplan för utveckling. Med starten att utsmycka torget, inte bara med träd utan även konst, bygget av campus och att göra gågata av Kungsgatan utanför Gallerian. Vidare kommer isbanan, bod för uthyrning av utrustning för vattenaktiviteter, en klubb för 18+, levande musik på torget och mer. Och i allt finns byggnationer av bostäder i Gallerianhuset.
Ett förslag är att låta Motalaborna själva svara på enkäter och komma med förslag på vad de vill med centrum. För i grunden finns det två tankar som lyser igenom elevernas idéer - att ändra lokalbefolkningens attityder och att de som verkar i centrum samarbetar.
Vad tror ni handlarna säger om era tankar?
– Jag tror att de skulle vara positiva, säger Tilde Axelsson.
– Kanske väcker våra idéer ännu fler idéer, säger Milla Petersson.
Hur tänker ni framåt i detta?
– Vi har jobbat med event innan och det försöker vi jobba vidare med, säger Arvid Kåtorp.
– Det är mycket bra idéer vi har och då gäller det att föra det vidare till någon som kan utföra, säger Tilde Axelsson.
– Våra idéer kan gynna stadskärnan, säger Marcus Bergman.