Johan Wänström vid Linköpings universitet menar att synen på var de kommunala cheferna bör bo har förändrats. Från att tidigare haft starka önskemål om att cheferna skulle bo på orten har det nu skett en svängning där kommunerna snarare kan se fördelar med att bostadsorten är utanför kommungränsen.
– Kommunal förvaltning handlar om att genomföra de lokala politiska besluten och beslut som tas på nationell nivå. Det ska ske på ett neutralt och sakligt sätt där alla ska behandlas utifrån samma regler, säger han och fortsätter:
– Det finns en risk att det blir svårare att göra det på ett sakligt och neutralt sätt om man bor i samma kommun. Man kan bli rädd att ta obekväma beslut och det finns en ökad risk för otillbörlig påverkan.
Johan Wänström menar att den problematiken blir tydligare ju mindre enhet eller kommun som det handlar om där de högsta cheferna kommer närmare verksamheterna.
– En annan fördel om man bor på en annan ort är att det blir lättare för chefen att koppla bort arbetet. Det kan bli tuffa beslut och jobbiga situationen och då är det inte lätt om man bor så att man ständigt är i det.
Men det finns också fördelar med att vara bosatt där man arbetar. Det kan exempelvis handla om en större kunskap om kommunen eller en ökad vi-känsla.
– Men kunskapen är något man kan bygga upp över tid, säger han.
Är det ett problem att man inte betalar skatt i kommunen?
– Nej, de betalar ju skatt där de bor, säger han.