Så ser Sernekes 500-miljonerssatsning i GMV ut

GMV:s nya ägare, Serneke, har stora planer för området. Redan i sommar blir Lokverkstan eventlokal, men sedan väntar investeringar över en halv miljard kronor.

Lokverkstan ska redan till sommaren stå klar som evenemangslokal.

Lokverkstan ska redan till sommaren stå klar som evenemangslokal.

Foto: Lina Handberg

Motala2022-01-17 18:00

I cykelstaden Motala börjar historien om utvecklingen av Gamla Motala Verkstad just med en cykel. Ola Serneke, grundare av en av landets största byggkoncerner, var i staden för att köra Vätternrundan när han fick upp ögonen för den gamla industriorten.

Det växte sedan till ett samverkansavtal 2017 med kommunen om att utreda ett idrottscenter i Varamon, området vid kanalen där ishallarna i dag ligger och Gamla Motala Verkstad.

– Jag fick en riktigt go känsla. Framför allt för området kring GMV och stråket mot Vättern, säger han under en digital informationsträff för företagare anordnad av Tillväxt Motala.

Avtalet med kommunen har förlängts i omgångar. I höstas blev det skarpt läge när fullmäktige i enighet beslutade att sälja Lokverkstan, Plåtverkstan och intilliggande byggnader till Serneke för en krona; ett pris beräknat utifrån de stora saneringskostnader som ansågs finnas.

– Vi ser en enorm potential här, säger Ola Serneke.

Han påpekar att mycket av fastigheten redan är bebyggd, något som är nödvändigt för att skapa underlag för verksamheter och utveckling av området. De talar om att få liv och rörelse i GMV året om, dygnet runt. Man tänker caféer, sporthallar, restauranger, butiker, konstnärslokaler, utbildningslokaler och bostäder. Utöver det ser man också Lokverkstan som evenemangslokal.

– Byggnaderna som finns i GMV och dess arkitektur är väldigt inspirerande och lätta att bygga vidare på. Här går verkligen att skapa trevliga lokaler och bostäder. Vi vill ha en blandstad med bostäder och arbetsplatser och få en levande stadsdel, säger Linda Svedborg, förvaltnings- och verksamhetsutvecklingschef på Serneke.

Att få in många olika typer av verksamheter, men också lokaler för idrott och kultur, skapar förutsättningar för ökad integration och förbättrad folkhälsa, något som Ola Serneke lyfter särskilt. 

Serneke har huvudkontoret i Göteborg, men finns i dag med lokalkontor på nära 20 orter i landet. Ola Serneke talar om fördelarna med att finnas på plats och att använda lokala underentreprenörer.

– Det är mer effektivt att nyttja lokala aktörer, säger han och lyfter att även det egna bolaget måste brinna för orten där de arbetar för att satsningarna ska fungera.

Först ut i projektet att Lokverkstan redan i sommar ska bli konsertlokal. Därför ska det byggas loger. Man ska ordna med el, rör och ventilation. Det förs dialog med bygglov och länsstyrelsen om restaurering av taket och fönster. I planerna ingår också att ordna en uteservering utmed kanalen.

– När jag såg kåken första gången blev jag helt lyrisk. Vi har byggt om ett antal sådana fastigheter under årens lopp, så vi har sett samma typ av föroreningar men och samma utvecklingsmöjligheter. Det är stort, volymiöst och framför allt den här gamla stilen med tegel som är så härlig, säger Ola Serneke.

Men för området intill Lokverkstan, där bland annat Industrimuseet finns i dag, fick också planer. Där vill Serneke komplettera med ett upplevelsehotell. 

– Då kan man kombinera boende, mat och evenemang på ett bra sätt. Vi ser också att ett större upplevelsehotell är något som saknas i regionen och med Motalas kommande utveckling så ser vi att det här kommer att behövas i framtiden, säger Linda Svedborg.

Byggnaderna intill Lokverkstan är äldre, men har inte samma bevarandestatus och där ser man en möjlighet att förändra.

– Lokverkstan ska vi inte in i, men det finns angränsande byggnader som vi kommer att riva, säger Ola Serneke, men tillägger att det är en fråga som måste diskuteras med länsstyrelsen.

Plåtverkstans stora ytor ser man flera användningsområden för där en uppdelning i olika sektionen kan möjliggöra att få in en kombination av handel, kontor, restauranger och utbildning.

– Vi ser också att Industrimuseet kan få sin nya hemvist i Plåtverkstan. Med en flytt kan vi skapa betydlig bättre lösningar än i dag, säger Linda Svedborg men tillägger att det ligger några år bort.

Men det är inte bara museet man tror kan flyttas till mer ändamålsenliga lokaler inom området. Även Bona folkhögskola är tänkt att få en ny placering. Området mot kanalen vill man nämligen utveckla för bostäder.

– Folkhögskolan skulle kunna få nya, ombyggda ytor inne i Plåtverkstan och så växlar man de ytorna så att skolans lokaler som i dag inte är så ändamålsenliga kan bli bostäder, säger Ola Serneke. 

Den i dag öppna ytan mellan Bona och Plåtverkstan skulle kunna få townhouses; etageradhus i flera plan med utsikt mot kanalen och takterass. Inspirationen kommer från kanalstäder i exempelvis Holland.

– Tittar vi på helheten kan det bli en väldigt attraktiv stadsdel, säger Ola Serneke och tillägger att man tänker sig både bostadsrätter och hyresrätter i området.

Totalt sett handlar det om cirka 200 bostäder.

Men även om planerna är stora för området så finns det också stora utmaningar. GMV:s långa industrihistoria innebär också föroreningar. Länsstyrelsens ansvarsutredning pekar bland annat på höga halter av arsenik i Lokverkstans källare och att bly och arsenik ansamlas i damm i luften i Plåtverkstan vilket gör att man i dag bara får vistas där under kortare perioder. Kostnadsmässigt räknar man med stora miljonbelopp för sanering. Hur mycket beror på vad lokaler och ytor ska användas till, men högst krav ställs för bostäder.

– För alla sådana här gamla industrifastigheterna så krävs det sanering. Arseniken under Lokverkstan måste vi suga bort och vi måste kapsla vissa bjälklag och väggar. Men vi är vana vid det från andra arbeten vi gjort tidigare, säger Ola Serneke och fortsätter:

– Många blir jätterädda bara man hör ordet sanering. Vi tycker bara att det är kul. Det är en möjlighet. Men man ska göra det rätt och tänka till.

Serneke har därför tittat på hur man ska kunna sanera under ett års tid.

– Sedan är det en fördel att det är tät lera under så att det inte har tagit sig vidare.

Saneringarna i sig kan bli kostsamma, men det är också stora planer som Serneke har för GMV. Ola Serneke räknar ihop alla delarna och landat på:

– Inklusive bostäderna är det en investering på över 500 miljoner när allting är helt färdigbyggt.

Saneringen ska inte stressas fram. För Lokverkstan finns dock en ganska tajt tidsplan när man ska vara redo för evenemang redan i sommar. För övriga delar behöver man också ta fram en ny detaljplan för området.

– Så om två år kan vi förhoppningsvis påbörja byggnation för det resterande, säger Ola Serneke.

Gamla Motala Verkstad

Kommunen köpte GMV under 70-talet. Då revs delar av området.

Utifrån den industi som varit på området finns i dag problem med olika miljögifter. Dessa finns både under byggnaderna och på ytor som i dag inte är bebyggda men där man fyllt ut med rivningsmaterial.

Kommunen har genom åren haft planer på att rusta området, men kostnaderna för sanering och renovering har bedömts vara mycket stora.

2019 kom Serneke officiellt in som samarbetspartner. Avtalet gäller nu den bebyggda delen, cirka 31 000 kvm.

Karta: Gamla Motala verkstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!