Kommunen och företaget om industrimuseet i Motala

Än är det inte klart var Motala Industrimuseum hamnar. Kommunen och fastighetsbolaget Serneke ska ingå en avsiktsförklaring.

Motala Industrimuseums gamla lokaler i Verkstadsområdet stängdes förra året. Det är inte klart var museet ska vara i framtiden. Kommunen håller ännu på att utreda frågan uppger museiintendent Camilla Gullin.

Motala Industrimuseums gamla lokaler i Verkstadsområdet stängdes förra året. Det är inte klart var museet ska vara i framtiden. Kommunen håller ännu på att utreda frågan uppger museiintendent Camilla Gullin.

Foto: Lina Handberg

Motala2024-11-02 13:00

Museet stängde i sina gamla lokaler förra året eftersom Serneke 2021 köpte fastigheter i området. 

Kommunens museiintendent Camilla Gullin berättar hur läget är vad gäller museet:

– Vi håller på att utreda den frågan än och vi följer också det övergripande detaljplanearbetet som Serneke för bland annat med Länsstyrelsen. Sen har vi den kommunpolitiska processen också som vi behöver invänta. 

Kommunen vill vara kvar i området uppger hon.

– Vi tycker att våra samlingar är väldigt tätt kopplade till området kring Gamla Motala Verkstad. Så som vi ser det så är det prioriterat för oss.

Samlingarna förvaras ännu i nuvarande museum och inventeras fortfarande berättar hon. 

Enligt Hannah Gruffman, verksamhetschef kultur och fritid, är målet att det nya museet ska öppnas tidigast år 2027.

Sofia Ulm Wallin, projektchef Väst på Serneke, säger att de vill att folk ska komma till området och se och uppleva. Därför har Serneke en dialog med Industrimuseet. Hon påpekar att mycket av det som finns i museet kommer från platsen och dess historia.

– Då är det fantastiskt att kunna binda ihop den pedagogiken. Att kunna ha en berättelse med specifika, kanske mer känsliga, föremål i museet men även kunna röra sig i och genom det här området. Se det på plats och prata om det på plats.

undefined
Skylt vid Motala Industrimuseums gamla lokaler i Verkstadsområdet. Sofia Ulm Wallin, projektchef Väst på Serneke som köpte fastigheter i området 2021 säger att företaget vill att folk ska komma till området och se och uppleva. Serneke har därför en dialog med museet.

Nuvarande lokal är inte tillräckligt bra och ska göras om säger hon. Serneke vill därför ha en avsiktsförklaring så de vet att kommunen vill vara kvar på platsen. Företaget kan då lägga in det i planeringen och anpassa sig efter det.

Hon förtydligar:

– Det är en avsiktsförklaring i att målet är att vi ska hitta en bra plats för museet att vara kvar.

undefined
Sofia Ulm Wallin, projektchef Väst på Serneke, påpekar att mycket i museet kommer från platsen och dess historia. "Då är det fantastiskt att kunna binda ihop den pedagogiken. Att kunna ha en berättelse med specifika, kanske mer känsliga, föremål i museet men även kunna röra sig i och genom det här området"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!