Så ökar engelskakunskaperna i Nykyrka skola

Tack vare ett internationellt samarbete med skolor i andra länder får eleverna på Nykyrka skola möjlighet att lära sig om andra kulturer. Samtidigt ökar de sina engelskakunskaper.

Lärplatta. Emma Engström, 12 år, läser texten om "reading for the play". För att sedan svara på frågor om texten.

Lärplatta. Emma Engström, 12 år, läser texten om "reading for the play". För att sedan svara på frågor om texten.

Foto: Hanna Le Thi

Motala2017-04-14 12:30

Dimitri Zaczagkis, 20 år, från Belgien praktiserar på Nykyrka skola under tre månader. Han går sitt sista år på lärarutbildningen i Belgien. Den är på tre år och för åldern 6-12 år. Dimitri hittade Nykyrka skola själv genom att leta efter skolor på internet.

– Jag blev väldigt glad när jag fick svar från Nykyrka skola som ville ta emot mig. Andra skolor som jag har varit i kontakt med ville inte ha någon praktikant. Det är roligt och en bra erfarenhet att få komma iväg och se hur man jobbar i andra länder säger Dimitri.

Han undervisar barnen i alla ämnen utom biologi och teknik. Han bor hos en värdfamilj och deras barn går på skolan också. Trots lite hemlängtan, ångrar Dimitri inte att han tog den här möjligheten att få åka till Sverige för praktik. Dimitri upplever vissa skillnader mellan den svenska och belgiska skolan. Det är mer tvåvägskommunikation mellan lärare och barn i Sverige, vilket han tycker är positivt.

Lärarna är mer stränga i Belgien och det är tystare i klassrummet. Samtidigt tycker han att det är bra system i Belgien också, eftersom han är van vid det. En annan skillnad är att barnen måste ställa sig i ett led innan de går in i skolan efter rasten i Belgien.

– Det kändes ovanligt i början att inte behöva ta med sig smörgåsar till lunch säger Dimitri.

I Belgien har nämligen både barnen och lärarna med sig egen smörgås eller soppa eftersom lunchen inte ingår i skolan. Barnen tycker att det är roligt att ha en internationell lärare då de lär sig mycket engelska och även får möjlighet att få veta mer om andra kulturer.

– Jag lär mig mycket engelska när det är en utländsk lärare men jag var nervös i början. Man blir tvungen att prata engelska och om man inte förstår orden så kan man inte leta upp det i någon ordlista, utan måste försöka förklara på engelska, säger Emma Engström, 12 år.

Nykyrka skola är med i ett EU-projekt och år 2015 åkte lärarna till Italien och besökte en skola för att få inspiration om olika metoder till sitt arbete på skolan. Barnen har fått stora möjligheter att förbättra sin engelska genom att ha haft en tidigare lärarstudent från USA på praktik och nu en från Beligen.

– Vi är också intresserade av tips och idéer på hur vi kan utveckla matematikundervisningen ytterligare eftersom elever i Sverige generellt ligger lågt i detta ämne enligt PISA-undersökningarna, säger Karin Alestig Hoppe, lärare och handledare.

De har inlett kontakt med Storbritannien för att få mer kunskaper och information om hur man kan inkludera nyanlända barn samt barn med olika diagnoser.

– Det är bra för eleverna och lärarna att få ökad förståelse för andra kulturer. Det blir också lättare för barnen att uppfylla målen med hjälp av internationellt samarbete. Vi är stolta över att få ha detta samarbete, säger Karin.

PISA

PISA (Programme for International Student Assessment) är världens största elevstudie och är ett OECD-projekt. I studien deltar både OECD-länder och icke OECD-länder. Den undersöker barns kunskaper inom matematik, naturvetenskap och läsförståelse (www.skolverket.se).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!