Så mycket har Lalandia kostat – hittills

Fem miljoner. Så mycket har Lalandiaprojektet hittills kostat kommunen i utredningar, konsultarvoden och informationsmaterial. Men kostnaden kommer att stiga.

Lalandia står för sina kostnader, men hittills har projektet kostat kommunen fem miljoner kronor.

Lalandia står för sina kostnader, men hittills har projektet kostat kommunen fem miljoner kronor.

Foto: Unspecified

Motala2018-03-31 08:00

Vi har gått igenom alla fakturor som hittills bokfört under Lalandiaprojektet. Lalandia står för sina egna kostnader, men själva planärendena bekostar kommunen. Och det handlar om ett stort antal räkningar för konsultarvoden, utredningar, resor och informationsmaterial och fakturor på mellan några hundralappar och upp till miljonbelopp. Än så länge landar den totala summan för fakturorna på över fem miljoner kronor, men kommunen räknar med betydligt mer.

– Många av utredningarna har ju haft fokus på samrådet som snart kommer så det kommer att komma in fler fakturor framöver nu. Det handlar bland annat om utredningar om dagvatten, geoteknik och arkeologi, säger kommundirektör Peter Ingesson.

Ett flertal konsulter, omkring sju, åtta stycken, har varit involverade i projektet hittills. All kompetens som behövts har nämligen inte funnits inom kommunhusets väggar.

– Det är seniora konsulter som understött arbetet och hjälpt oss med avväganden i förslagen, säger Peter Ingesson.

Vad har ni räknat med att projektet kommer att kosta?

– Vi kommer inte att gå med vinst. Den stora vinsten är de mervärden som skapas. Vi får högre kompetens i vår organisation och det blir mervärden för näringslivet och Motala som helhet, säger Peter Ingesson.

Men vad hade ni för budget för projektet?

– Grundkalkylen hamnar på 30 miljoner i totala kostnader, men då ingår även bland annat gator och flytt av ledningar.

Ni räknar inte med vinst, kan det här bli en förlustaffär?

– En förlust tror jag inte. Det kommer det inte att bli eftersom det skapas så stora mervärden. Jag tror bara att vi är i början av processen för att förstå vilken mervärden som kommer att skapas.

Vid skapandet av många andra detaljplaner får företagen själva stå för kostnaderna. Varför betalar ni när det gäller Lalandia?

– Det fanns en politisk enighet om att göra så. Det är inte alltid företagen som betalar själva. Här ansåg vi att det låg i kommunens intresse att stå för detaljplanerna. Vi ville göra vad som krävdes för att möjliggöra projektet och vi ville ha full kontroll för att planprocesserna skulle köra på.

Var ni oroliga att Lalandia inte skulle vara lika angelägna om att det här skulle bli av?

– Det finns alltid risker. Vi har en bra process med Lalandia, men taktpinnen är i hög grad vår.

Vad händer om Lalandia inte blir av, då står ni där med kostnaderna för planerna. Vad gör ni då?

– Då har vi ändå fått mycket information om vad området tål och hur förutsättningarna för användningen av det ser ut.

Är det här väl använda skattepengar?

– Absolut.

I markanvisningsavtalet står att marken säljs till Lalandia för 61 miljoner kronor, ändå säger ni att det är en förhandlingsfråga. Hur kan det vara det?

– Markanvisningsavtalet är inget köpeavtal. Sedan det skrevs under har projektet tagit en annan inriktning, bland annat vad gäller simhallen.

När kommunen skrev markanvisningsavtalet med Lalandia fanns lösa tankar om att förlägga en kommunal simhall tillsammans med badanläggningen. Men det hade inte förts några djupare diskussioner om hur det skulle gå till. I dag är den frågan närmare belyst och det är en faktor som kommer att påverka i en förhandling om ett köpekontrakt enligt Peter Ingesson. Om Lalandia i slutänden får betala 61 miljoner kan därför Peter Ingesson inte uttala sig om i dagsläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!