Hel- och deltidspolitiker som haft uppdrag på minst 40 procent kan ansöka om visstidspension från kommunen då de lämnar sina poster. De som fick sina uppdrag före 2014 får ersättning enligt det gamla systemet där de varje månad kan få en summa utifrån sitt tidigare arvode. I Motala finns sex politiker, alla från S, som ansökt.
Listan toppas av fd kommunalrådet Camilla Egberth (S). Sedan mars 2019 har kommunen i hennes fall betalat ut cirka 30 000 kronor i månaden. I dag studerar hon och har styrelseuppdrag på 50 procent.
– Jag har varit heltidspolitiker länge, men har då inte haft möjlighet att se om min framtida situation. Det får jag göra nu istället, säger hon.
I dag är hon tjänstledig från sitt arbete. Att jobba under studietiden eller att få omställningsstöd därifrån går inte då företaget flyttat. CSN-bidrag är hon inte heller berättigad till.
– Men jag har inte tänkt att ha det här stödet till dess att jag fyller 65. Jag har redan börjat titta på andra inkomstalternativ, säger hon.
En undersköterska i Motala tjänar cirka 27 000 kronor. Är din ersättning rimlig när du inte har några större kommunala uppdrag?
– Det är så här som systemet som jag omfattas av är utformat. Jag följer det som gäller. Det är före skatt och det samordnas med andra inkomster. Jag lämnar en rapport varje månad vad jag tjänat så att KPA Pension kan räkna av, säger Camilla Egberth.
Till Anne-Lie Liljedahl (S), ordförande för socialnämnden 2011-2018, betalar kommunen månatligen cirka 10 000 kronor före skatt förutom i maj i år. Hon har återgått till en 60-procentig tjänst på kommunens arbetsmarknadsenhet, men täcker upp resten med visstidspension.
– 2015 fick jag bröstcancer och även om det har gått bra så har det varit tuffa år. Jag fick rådet att gå ner i tjänst och göra så här. Dessutom har vi fått in nyanställda på jobbet och jag ville inte gå tillbaka på heltid och riskera att de behövde gå hem, säger hon.
Hon påpekar också, vilket bekräftas av KPA Pension, att visstidspensionen kan ses motsvara en anställds tjänstepension. Förtroendevalda kan inte få tjänstepension då de inte är anställda.
Liljedahl fyller i år 65 och får då inte längre visstidspension.
Bildningsnämndens förre ordförande, Nicklas Rudberg (S), är också med på listan. Han har under 2019 och 2020 fått ut totalt 17 kronor.
– Det där är en felutbetalning som jag ska betala tillbaka så fort jag får en faktura, säger han.
Varför har du visstidspension när du inte får ut något?
– Det var ett råd som vi fick när vi slutade. Då skulle det vara enklare om våra inkomstförhållanden skulle förändras och så skulle allting vara ordnat inför den riktiga pensionen. Men jag hoppas att jag inte ska behöva ta ut visstidspension alls, säger han.
Marianne Walter (S), tidigare ordförande för plan- och miljönämnden, har vid fem tillfällen betalats ut en summa på som mest 2600 kronor. Hon är i dag socialnämndens andre vice ordförande och arbetar i kommunens förskola.
– Jag tycker att det är bra att den här möjligheten finns. Jag tar ut visstidspension och är ledig på fredagar, säger hon.
Kommer du fortsätta ta ut ersättning fram till pension?
– Jag ser över min ekonomi, men planerar att gå i pension tidigare än 65, säger hon.
En politiker som funnits på listan länge, men som inte får någon ersättning är riksdagsmannen Johan Andersson (S).
– I dag med mitt riksdagsarvode är det inte aktuellt, men vad som händer sen vet man inte. Jag kan inte svara på om jag då kommer att utnyttja den här möjligheten, säger han.
Du har riksdagsarvode, varför vill du ha kvar möjligheten till visstidspension från kommunen?
– Detta var regelverket som gällde när jag klev av 2006 och de är de villkoren som gäller. I nuläget har jag inga planer på att ta tillbaka min anmälan. Man vet ju inte vad som händer framöver, säger Andersson.
Susanne Järnefjord (S), tidigare bildningsnämndsordförande, lämnade politiken 2007. Hon har under 2019-2020 fått ersättning en gång på runt 12 000 kronor. Järnefjord har avböjt att kommentera.
2014 ändrades systemet. Nu kan politiker ansöka om hjälp ut i arbetslivet samt ekonomiskt omställningsstöd. En skillnad är att det krävs aktiva insatser, exempelvis studier. Det nya systemet är också tidsbegränsat medan visstidspensionen gäller fram till 65.
– Vi har ingen i Motala i dag som ansökt om omställningsstöd enligt det nya systemet, säger lönechef Åsa Almsin.